Stara zgrada „Podrinjske medrese“ u Zvorniku mogla bi postati nacionalni kulturno-historijski spomenik Bosne i Hercegovine.

Naime, Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini uputila je zahtjev Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine da zgradu proglasi nacionalnim spomenikom.

- Vakufska direkcija uputila je prijedlog prema Komisiji, a prijedlog je upućen s kompletnom dokumentacijom. Očekujemo da Komisija razmatra i prihvati naš zahtjev - izjavio je za Agenciju MINA Huso Salihović, stručni savjetnik za pravne poslove u Vakufskoj direkciji.

Zgrada "Podrinjske medrese" izgrađena je u 19. stoljeću u centru Zvornika i predstavlja spoj dva utjecaja - orijentalnog i tadašnjeg modernog austro-ugarskog. 

Prema izvorima, to je prva zgrada u Zvorniku koja je zidana i građena od tvrdog materijala. Nakon izgradnje ovakvog objekta, tadašnji  Zvornik počinje da se urbanizuje.

Govoreći o značaju „Podrinjske medrese“ predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik Mustafa Muharemović je naglasio da je u jednom periodu bila najvažnija ustanova Zvornika i šire regije.

„Darovala je Srednjem Podrinju i dolini Spreče veliki broj imama i muallima. Trajalo je to sve do 1946. godine kada je njenu zgradu privremeno zauzela vojska. Nakon iseljenja vojske, korištena je za smještaj suda. Nakon toga je pretvorena u stambeni objekat, a 1961. godine nacionalizirana“, naveo je Muharemović.

Dodao je da je, osim svoje obrazovne uloge,  „Podrinjska medresa“ bila mjesto najznačajnijih događaja, dogovora i skupova za Bošnjake Zvornika.

Podsjetio je da su u gradnji same zgrade Medrese učestvovali mnogi Zvorničani, te da je ona kolektivni vakuf, kako su to danas mnogi objekti u Bosni i Hercegovini.

- Islamska zajednica je prepoznala važnost ovog objekta, te podnijela nominaciju da se uvrsti u kulturno naslijeđe. Ova zgrada je jedan od rijetkih objekata u gradu Zvorniku koji svjedoči o njegovom urbanom razvoje, pa je zbog toga važan za lokalnu zajednicu. Tako je sve više podrške za ovu inicijativu i od strane srpskog stanovništva - naglasio je, između ostalog, Muharemović.

Vakufnama „Podrinjske medrese“ je očuvana i čuva se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Također u Gazi Hurev-begovoj biblioteci nalazi se i dio bogate biblioteke zvorničke medrese, koja je služila muderrisima i učenicima.

„Podrinjska medresa“ okupljala je muderrise i učenike ne samo iz Zvornika, nego i iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine.