Utakmica protiv Mađarske na stadionu Bilino polje u Zenici ima ogroman značaj za fudbalsku A reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Zmajevi su svom drugom nastupu u A grupi Lige nacija čekaju još na prvu pobjedu.

U sezoni 2020/21. kada je BiH, također, igrala Ligu A, takmičenje je u grupi sa Italijom, Nizozemskom i Poljskom, završila sa dva remija i četiri poraza.

Zmajevi poslije tri utakmice u novoj sezoni u eliti imaju dva poraza i remi, odnosno bod na kontu. Prva je Njemačka sa sedam bodova, Nizozemska ima pet, a Mađarska dva boda.

Dvije prvoplasirane selekcije igrat će četvrtfinale Lige nacija, trećeplasirana reprezentacija i u narednoj sezoni igrat će Ligu A, a posljednjeplasirani tim seli u niži rang, odnosno u Ligu B.

Eventualna pobjeda protiv Mađarske za BiH bi, vrlo je izvjesno, značila i u konačnici treće mjesto u grupi, iako ostaje šest bodova u igri.

Poslije utakmice u Zenici, BiH i Mađarska će u novembru imati iste rivale - Njemačku i Nizozemsku.

Ni s finansijskog aspekta nije isto igrati A i B Ligu. UEFA je ove godine reprezentacije iz Lige A nagradila sa 2,25 miliona eura, dok selekcije iz Lige B inkasiraju 750.000 eura manje, odnosno 1,5 miliona eura.

Preko Lige nacija do Mundijala

UEFA je odlučila da Liga nacija bude usko povezana s nadolazećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Naredni Mundijal igra se 2026. godine i bit će prvi s 48 učesnika. Na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Kataru igrale su 32 reprezentacije.

U svemu tome UEFA, odnosno Evropa, dobili su još tri mjesta. Tako će u Kanadi, Meksiku i SAD-u Stari kontinent predstavljati 16 reprezentacija.

Ukupno 12 reprezentacija će direktan plasman osigurati kroz kvalifikacije za SP. Samo pobjednici 12 grupa imat će osigurano mjesto, a 12 drugoplasiranih seli u play-off.

Još četiri najbolje ekipe iz Lige nacija izborit će baraž. Naravno, radi se o državama koje se direktno ne plasiraju na Mundijal, ili pak ne budu drugoplasirani u svojoj grupi.

U baražu za SP ukupno će sudjelovati 16 reprezentacija, na četiri različita turnira sa po četiri selekcije, a pobjednici turnira na kraju će se plasirati na Svjetsko prvenstvo.

Bosna i Hercegovina je ranije kroz Ligu nacija dva puta igrala play-off za EURO, ali oba nastupa okončana su neuspješno.

Žrijeb kvalifikacija za Mundijal bit će održan 13. decembra ove godine. BiH će, kako sada stvari stoje, biti u trećem šeširu.

(Faktor)