Nogometna selekcija Bosne i Hercegovine poražena je u Zenici od Mađarske s 0:2 (0:1), čime je izvjesno postalo da će završiti kao posljednji u grupi 3 te direktno ispasti u Ligu nacija B.

“Zmajevima”, koji su još bez pobjede, čak ni obje pobjede do kraja takmičenja ne bi bile garancija da će se pomjeriti sa posljednje pozicije i izbjeći direktno ispadanje u Ligu B.

Pogotovo što im je ostalo još gostovanje kod Njemačke (16. novembra) te domaći susret protiv Nizozemske (19. novembra), a igre koje su pokazali u prethodna četiri meča ne obećavaju da se mogu nadati uspjehu protiv favoriziranih protivnika.

- Možemo očekivati da treniramo, da igramo dalje. Imamo još dvije utakmice i zašto se predavati. Izanalizirat ćemo ovu utakmicu.

Razlika čitave utakmice bila je u tome da su oni iz jedne šanse dali dva gola. Mi nismo iz svojih tri-četiri iskoristili. Pogotovo taj početni dio dominacije. To je taj nivo, te greške i u tome je sva razlika ove utakmice - kazao je na pres-konferenciji selektor Sergej Barbarez.

Mađari su, dodao je, bili bolji u zračnim duelima i “pokazali više muškosti”, za što njegovi igrači nisu imali odgovor.

- Napravimo dvije-tri greške kod prvog gola, a kod drugog gola imamo debitanta i svi smo morali momka bodriti… Morate pokazati više hrabrosti - kazao je Barbarez, koji je istakao kako je ipak zadovoljan odnosom igrača te njihovom željom da se bori za tim.

Poraz, dodao je, ne znači i kraj svijeta te da je utakmica izgubljena na velikom nivou. Svjestan je da se kult reprezentacije gradi uspjesima.

- Sljedeća stepenica je rezultat. Zato smo i željeli da danas nešto napravimo, da nešto uradimo i iznenadimo - kazao je Barbarez, koji je izrazio nadu kako će igrači u svojim klubovima zaboraviti na ove neuspjehe te da će u novembru doći spremni da se nastave boriti.

 Selektor Mađarske Marco Rossi istakao je zadovoljstvo ovom, prvom pobjedom u ovogodišnjem ciklusu Lige nacija A.

- Znali smo da pobjedom ili neriješenim rezultatom možemo ostati, ali smo ipak upisali pobjedu. Bosna je u početku više napadala, ali sam želio da imamo više posjed lopte nego smo imali na početku - kazao je Rossi, koji je podvukao kako nisu tim iz top klase evropskog nogometa.

Potvrdio je konstataciju novinara kako je težište igre njegovog tima večeras bilo po lijevoj strani, gdje je, kako je istakao, imao dobre i brze igrače pa se odlučio na takav način napadati bh. tim.

On je izrazio nezadovoljstvo što se potencira kako ovo takmičenje nije bitno te je podsjetio kako je jedna selekcija Engelske trenutno u Ligi B te da, ako ne preuzmu rizik, neće se ništa promijeniti. Odnosno, nije sigurno da će izboriti prelazak u Ligu nacija A.

Mađarima u prilog ide i večerašnji poraz Nizozemske na gostovanju u Njemačkoj (1:0), čime je, praktično, ostala samo dilema koja će ekipa u grupi 3 okončati kao druga. Njemačka je gotovo izvjesno osigurala prvu poziciju u grupi.

- Igrali smo s  njima i znamo šta nas očekuje u Amsterdamu. Naravno da želimo da pobijedimo i osvojimo tri boda, ali moramo igrati oprezno i strpljivo da nam se ne bi desilo kao u Njemačkoj (0:5). Ako bude sreća na našoj strani, možemo se nadati pobjedi - poručio je Rossi.