Jedan od glavnih razloga neuspjeha drugog nastavka "Jokera" je percepcija da nastavak nije bio potreban. Prvi film je bio zamišljen kao samostalna priča koja istražuje porijeklo jednog od najpoznatijih zlikovaca iz stripova. Međutim, zbog ogromnog komercijalnog uspjeha, studio je odlučio snimiti nastavak, što je mnogima djelovalo kao potez motiviran isključivo profitom.

Drugi ključni faktor je neuspješan prelazak u žanr mjuzikla. “Joker: Folie à Deux” je pokušao kombinirati elemente mjuzikla, ali kritičari su istakli da su muzičke scene bile slabe i nedovoljno uvjerljive. Ovaj eksperiment nije naišao na dobar prijem kod publike, koja je očekivala mračniji i ozbiljniji ton sličan prvom filmu.

Film se također previše udaljio od izvornog materijala i karakterizacije Jokera. Umjesto da razvije lik u smjeru poznatog zlikovca, film je zadržao Arthura Flecka kao patetičnog lika, što nije zadovoljilo fanove koji su očekivali evoluciju lika u pravog Jokera.

Loš prijem kod publike dodatno je pogoršao situaciju. Film je dobio niske ocjene, uključujući historijski nisku ocjenu D na CinemaScore-u, što je značajno utjecalo na njegovu zaradu na blagajnama. Nakon dvije sedmice prikazivanja, film je zaradio samo 51,5 miliona dolara u Sjedinjenim Američkim Državama i 165 miliona dolara globalno. U poređenju s prvim filmom, koji je zaradio 96,2 miliona dolara u SAD-u i 248,4 miliona dolara globalno u prva tri dana, nastavak je daleko ispod očekivanja.

Film je također zabilježio najveći pad zarade u drugom vikendu u historiji filmova baziranih na stripovima, sa padom od 81%. Očekuje se da će ukupna zarada filma biti između 210 i 215 miliona dolara globalno, što je daleko ispod potrebnih 450 miliona dolara da bi film pokrio troškove produkcije i marketinga. Warner Bros. će zbog ovog neuspjeha izgubiti između 150 i 200 miliona dolara.

Sve ove okolnosti zajedno su dovele do toga da “Joker: Folie à Deux” postane jedno od najvećih filmskih razočaranja 2024. godine. Fanovi i kritičari se sada pitaju da li je bilo mudro nastaviti priču koja je već bila savršeno zaokružena u prvom filmu.