Rehabilitacija nacističkog pilota Vernera Moldersa

Jedan od većih skandala u karijeri Kristijana Šmita desio se 2007. godine kada je, kao državni sekretar za odbranu Njemačke, pokušao rehabilitirati nacističkog pilota Vernera Moldersa. Molders se borio na strani nacista u Drugom svjetskom ratu, kao i ranije u Španskom građanskom ratu kao dobrovoljac. Bio je pripadnik zloglasne Legije "Kondor", tokom čijeg bombardovanja je ubijeno na hiljade civila. Sam Hitler mu je dodijelio najviša odlikovanja, a poslije smrti proglašen je za “heroja nacionalsocijalizma”.

Uprkos svemu tome, Šmit je stao u odbranu nacističkog heroja Moldersa, rekavši na televiziji da nacistički pilot “nema smeđe fleke na prsluku”. Njemačka javnost je tada burno reagovala, podsjećajući da je u zločinima učestvovala i Legija "Kondor", kojoj je pripadao Molders.

Zalaganjem za nacističkog heroja Moldersa, Šmit je, pisao je magazin “Kontraste”, prekršio rezoluciju Bundestaga u kojoj je pisalo da se pripadnicima Legije "Kondor" neće dodjeljivati odlikovanja. Šmit je tvrdio da nacistički heroj Molders nema nikakve veze sa nacističkom ideologijom.

Magazin “Kontraste” je tada ocijenio da je veoma opasno što Šmit u ime Ministarstva odbrane pokušava da rehabilituje nacističkog heroja, pilota Moldersa i ikonu desničarskih ekstremista u Bundesveru. Njemački poslanik Gregor Gizi sa grupom poslanika iz političke partije “Der Linke” se 2006. godine obratio njemačkom parlamentu pismom i pitanjima u vezi sa Šmitom i njegovom odbranom nacističkog heroja Vernera Moldersa.

Pored ostalih argumenata, u pismu se pominje i da je Šmit član “Kameradenkreises der Gebirgstruppe”, što bi se u slobodnom prevodu moglo opisati kao “Krug pripadnika društva brdskih trupa”, čiji je vođa bio nacistički SS general Hubert Lanc, koga se ova organizacija nije odrekla ni do danas.

Skandal s pesticidima

Dok je bio ministar poljoprivrede Njemačke, Šmit je bio uključen u skandal vezan za odobravanje upotrebe određenih pesticida. Ove odluke su izazvale zabrinutost zbog potencijalnih štetnih utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi.

Kritičari su tvrdili da je Šmit stavio interese poljoprivredne industrije ispred javnog zdravlja i zaštite okoliša. Posebno je bio kritiziran zbog odobravanja upotrebe glifosata, kontroverznog herbicida koji je povezan s rizikom od raka.

Ovaj potez je izazvao oštre reakcije ekoloških organizacija i javnosti, koji su tvrdili da je Šmit ignorirao naučne dokaze o štetnosti glifosata.

Suspenzija Ustava Federacije BiH na jedan dan

Dragulj u kruni skandala je Šmitova odluka da suspenduje Ustav Federacije Bosne i Hercegovine na jedan dan kako bi omogućio formiranje nove vlade. Ova odluka je izazvala oštre kritike, posebno od strane bošnjačkih političkih predstavnika, koji su je nazvali prevarom i opasnim presedanom. Visoki predstavnik je suspendovano Ustav i oktroisao Vladu FBiH na način da je svojom odlukom utvrdio da je Odluka o imenovanju Vlade FBiH sa potpisima Hrvata i Srba i bez potpisa Bošnjaka pravno valjana samo ovaj jedan put i da Zastupnički dom istu može da potvrdi.

"Bez oktroisane konvalidacije neustavne odluke, ne bi bilo ni potvrđivanja u Zastupničkom domu, pa se s time u vezi jasno i nedvosmisleno može zaključiti da je upravo visoki predstavnik imenovao Vladu FBiH i poslao je na potvrđivanje", smatra potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Kritičari tvrde da je ovakva suspenzija Ustava nezabilježena praksa u demokratskim društvima i da narušava principe vladavine prava.

Uključivanje u presudu Kovačević pred Evropskim sudom za ljudska prava

Serijski skandal-majstor je ponovo zablistao na svjedočenju pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju “Kovačević”. Ova odluka izazvala je političku buru. Dr. Slaven Kovačević, apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava, poručio je Schmidtu da se stavi u cipele jednog povratnika Bošnjaka kojeg Ustav BiH tjera da glasa kandidata za Predsjedništvo BiH koji moraju biti etnički Srbi, a koji imaju ugrađene javne politike o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca.

"Drago mi je da smo danas ispred zgrade OHR-a u kojoj sjedi jedan veliki manipulator i lažov koji se zove Kristijan Šmit, inače velika pristalica HDZ-a i njhovih politika.... Kad taj manipulator koji želi da zaštiti sebe i svoje loše odluke pokušat će da se obrati u Strasbourgu. Sa svoje strane, obratio sam se Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira tražeći od njih reakciju jer je on to uradio samostalno. On uopšte nije neutralan. On laže da je neutralan. On želi da zaštiti onaj sistem koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu utvrđen kao udruženi zločinački poduhvat koji je rezultirao etničkim čišćenjem u BiH. On taj sistem želi da zaštiti. Treba li takvom čovjeku vjerovati?", pita se Kovačević.

Sramne izjave o Aliji Izetbegoviću

Nedavna izjava Kristijana Šmita, u kojoj je spomenuo Aliju Izetbegovića u istom kontekstu kao i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića samo je nastavak politike ljubitelja nacista i nosioca visokog hrvatskog odlikovanja. Zato i ne čudi zašto uz Ratka Mladića nije spomenuo osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, jer to bi zasigurno izazvalo reakcije Šmitovih sponzora iz HDZ-a i Katoličke crkve. Ipak sumnjamo da bi oni svoje vrijeme trošili objašnjavajući zašto veličaju presuđenog ratnog zločinca. 

U onome što smo vidjeli posljednja 24 sata, nakon što je Šmitova izjava "iscurila" u javnost, jeste da je dobar dio Bošnjaka reagirao na blasfemičnu i krajnje neprimjerenu poredbu. Dobra je vijest, dakle, da su zastori pali i da Bošnjaci više nemaju ograda da javno izgovore: Auf Wiedersehen, Herr SCHMIDT!!!