Od davnina su ljudi bili fiksirani na zlato. Najprije za izradu nakita i drugih ukrasnih elemenata, zatim je došla njegova primjena u određenim industrijskim namjenama, zatim kao rezerva vrijednosti (poznati zlatni standard) i u novije vrijeme kao investicijska imovina s kojom se špekulira. Plemeniti metal oduvijek je funkcionirao kao termometar straha na finansijskim tržištima. I danas više nego ikad nastavlja igrati tu ulogu utočišta za novac.

Njegov historijski maksimum (2063 dolara po unci) dosegnut je u augustu 2020. godine, kada se crni oblak nadvio nad svjetsku ekonomiju kao posljedica pandemije covida-19. Sada je cijena ove sirovine ponovo snažno porasla. Ovaj put njegov katalizator nije smrtonosni virus već rat. Otkako je Hamas pokrenuo iznenadni napad na Izrael sedmog oktobra a Izrael odgovorio napadima na civile u Gazi, cijena zlata je porasla 9%, trenutno se trguje na 1.991 dolara po unci.

Analitičari vjeruju da će sukob na Bliskom istoku, sa svojim udarnim valovima diljem globalne geopolitičke šahovske ploče, zadržati cijenu metala na sadašnjim razinama, potencijalno ponovno dosegnuvši svoje historijske vrhunce u slučaju očvršćavanja i internacionalizacije palestinsko- izraelskog sukoba.

“Zlatu je očito pogodovala geopolitička napetost. Rat između Izraela i Hamasa naveo je mnoge da potraže sigurnu imovinu, a zlato je jedan od glavnih kandidata”, objašnjavaju analitičari, koji vjeruju da je trenutno plodno tlo savršeno za nastavak rasta cijene žutog metala. "Zlato je vrlo željena imovina u vremenima ekonomskih, finansijskih i geopolitičkih previranja i ovi bi okidači mogli dodatno potaknuti interes za taj metal", dodaju.

Zlato voli krize, tada mu cijena raste. Prema podacima koje je prikupio WisdomTree, metal je poskupio 31,5% godinu dana nakon bankrota Lehman Brothersa koji je izazvao globalnu finansijsku krizu. Nakon napada 11. septembra 2011. zlato je poraslo za 17%, a dionice su pale 15%; dok je u Jom Kipurskom ratu razlika bila još veća: zlato je poskupilo za 47%, dok su dionice S&P 500 pale za 42%.