Dvije godine nakon neuspjelog pokušaja invazije, Rusija ponovno usmjerava svoje napade u blizini ukrajinskog grada Harkova: nakon nekoliko mjeseci u kojima je napredak s obje strane bio praktično nikakav, bombardiranja i značajno napredovanje ruskih trupa u toj regiji istočne Ukrajine i prema gradu doveli su do evakuacije civila i povlačenja položaja od strane ukrajinskih snaga.

Situacija na frontu u Harkovu, koja je prisilila Zelenskog da otkaže svoja planirana putovanja u Španiju i Portugal ove sedmice, odvija se u značajnoj regiji i gradu za Ukrajinu: to je druga metropola zemlje i važno demografsko, privredmo i kulturno žarište zemlje. Harkov je zato važan vojni cilj za Putina, s obzirom na njegovu važnost za Ukrajinu, geografski položaj i historiju.

Smješten samo 45 kilometara od granice s Rusijom, Harkov, glavni grad istoimene regije bio je, prije početka ruske invazije, i nastavlja biti važan živac i strateško središte za Ukrajinu: s 1,4 miliona stanovnika, drugi je najnaseljeniji grad u zemlji a njegova privreda daje ogroman doprinos ukrajinskom BDP-u (nakon Kijeva i Dnjepropetrovska).

Ako se druge regije u zemlji ističu po svojoj poljoprivrednoj proizvodnji, pokrajina Harkov je ključna u proizvodnji energije u Ukrajini: ona je dom najvećih rezervi prirodnog plina u zemlji, kao i važnih tvornica komponenti za termoelektarne, hidroelektrane i nuklearnu energiju što ga čini strateški važnom enklavom.

Slično je i sa vojnog gledišta: grad i regija ističu se svojom industrijom oružja, s velikim brojem kompanija posvećenih proizvodnji oružja (baš kao što je bilo u sovjetsko doba).

Ovo, uz njegov geografski položaj, jer je na vratima Rusije i ključ je za dolazak do Krima kopnenim putem, Harkov čini možda i najvećim ruskim ciljem i jedno je od ključnih mjesta kada je u pitanju odbrana Kijeva: pad Harkova značio bi ne samo udarac za ukrajinsku ekonomiju i ratne napore, nego i težak šamar za moral vojske i građana.

Ukrajinska odbrana grada Harkova, koji je Rusija već pokušala napasti na početku rata u februaru 2022. godine, bila je jedan od velikih ukrajinskih trijumfa i početak kontraofanzive za odbijanje ruskih snaga, postavši tako simbol borbe i pobjede protiv Putina.

Poput anektiranih regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja; Harkov ima značajan postotak stanovništva ruskog i rusofonskog porijekla i bio je jedna od početnih meta invazije. Međutim, ukrajinska kontraofanziva omogućila je snagama vlade u Kijevu da povrate položaje, spriječivši zauzimanje grada i prisilivši ruske snage na povlačenje na istok.

Za taj značajan poraz e Rusija sada pokušava osvetiti.

Strateška važnost Harkova nije nova, ona ima svoje korijene u historiji: grad, koji je bio važno središte Ruskog Carstva, bio je prva prijestolnica Sovjetske Ukrajine, između 1919. i 1934. godine. Bilo je to za vrijeme vladavine SSSR-a kada je Harkov postao važna enklava prometa, industrije i naučnog istraživanja. Namijenjena mu je ključna uloga u ukrajinskoj ekonomiji koju drži do danas.