Sudija suda u Santa Monici (Los Angeles, SAD) odredio je da će se suđenje za silovanje protiv reditelja Romana Polanskog održati 4. augusta 2025. Reditelj, koji neće morati lično prisustvovati jer je suđenje građansko, suočen je s tužbom koju je u junu prošle godine pokrenula žena koja tvrdi da ju je napio kada je imala 16 godina i zlostavljao u besvjesnom stanju nakon što je došla u rediteljevu kuću.

Incident se dogodio 1973. godine nakon što su se njih dvoje upoznali na zabavi, a on ju je pozvao na večeru u restoran u Los Angelesu. Ono što se zatim dogodilo, prema optužbi, bilo je da su oboje otišli u režiserov dom, ali on je ignorirao njene molbe, silovao ju je i odveo mladu ženu natrag u njezinu kuću.

Sa druge strane, Alexander Rufus-Isaacs, rediteljev advokat iz Pariza dao je izjavu za medije negiravši optužbiei kazavši da će sudovi biti ti koji odlučuju o toku slučaja. Očekuje se da će idućih mjeseci obje strane početi iznositi dokaze i izjave kojima će potkrijepiti svoje verzije, no nije isključeno da bi se to moglo riješiti dogovorom tužitelja i tuženika prije datuma suđenja.

Godine 1977. reditelj sa francuskim i poljskim državljanstvom priznao je da je imao nedopušteni seks s maloljetnicom Samanthom Geimer i odslužio je 42 dana u zatvoru, ali je zatim postao bjegunac od pravosuđa Sjedinjenih Država. Godine 2017. Geimer je zatražila od suda u Los Angelesu u kojem se još uvijek traži izručenje Polanskog, da zatvori slučaj jer želi zaključiti to poglavlje života za "svoje dobro i dobro svoje porodice", nakon što je čak i napisala memoare koji su objavljeni u velikom tiražu.

Geimer je prošle godine na svom Instagram profilu objavila fotografiju s Polanskim na kojoj je naveo da je Polanski već ispunio svoj "dug prema društvu", što je pokrenulo val ogorčenja protiv nje. Oscarom nagrađeni reditelj, koji sada ima 90 godina, također se trenutno suočava sa suđenjem za klevetu u Parizu nakon optužbe britanske glumice Charlotte Lewis, koja ga je 2010. tužila za seksualno zlostavljanje iz 1984. kada je imala 16 godina.