Politički pluralizam je jedno od najvažnijih dostignuća savremene civilizacije. Međutim, mali narodi kao što su Bošnjaci koji u svojim redovima i dalje imaju pripadnika koji nisu u potupunosti shvatili osnovna nacionalna i identitetska pitanja vrlo su podobni za autodestrukciju i historijski revizionizam.

U tom kontekstu već godinama se izdvajaju kadrovi Naše stranke koja je nedavno imala "historijski iskorak" u manji entitet osnivanjem odbora, kako su izreklamirali, u Bijeljini. Stvarnosti je bliže da je ovaj odbor formiran u Janji i da ga čine isključivo semberski Bošnjaci.

Nije trebalo dugo čekati da jedan od kadrova njihove stranke pokaže svoje pravo lice.

Naime, Dževad Bukvić, jedan od podpredsjednika Naše stranke u Janji, javno je na svom Facebook profilu izrekao niz skandaloznih stavova i historijskih neistina čime je jasno otkrio za čije će interese raditi njegova stranka.

Bukvić piše velikim slovima "DA IMAMO MAKAR JEDNOG JANJARCA U NEKOJ OD STRANAKA REPUBLIKE SRPSKE, JANJA BI MNOGO LJEPSA BILA.....NECES SA SRBIMA, NESES NISTA NI IMATI, DOBRO NAM DAJU I OVO STO IMAMO,. PREDSTAVNICI JANJE PETROVICA GRADONACELNIKA NE PODNOSE ORGANSKI”

Za Bukvića su ljiljani "zastava kad su Srbi, od strane Muslimana i Hrvata preglasani, tj iz Bosne i hercegovine nestali, pod tom zastavom krece rat da bi se Srbi izborili za svoju obstojnost u BiH. A najviše zla je što visi pred dzamijom".

Bukvić dalje nastavlja u komentarima iznositi opasan historijski revizionizam optuživši Bošnjake da su prvi podigli barikade u Bijeljini i time isprovocirali srpsku stranu.
“MORAMO PRICATI ISTINU MA KOLIKO GORKA BILA ZBOG BUDUCIH GENERACIJA..BIJELJINU SU 92GO BLOKIRALI MUSLIMANI POD VODJSTVOM SDA U SVAKOJ ULICI SU BILE BARIKADE NAPRAVLJENE OD SVEGA PA ČAK I KAMIONA TRAKTORA A NA BARIKADAMA SU BILI NAORUZANI MUSLIMANI KOJI SU SVE KONTROLISALI”

Prije četiri godine Bošnjaci Janje su uspjeli postići jedinstvo između SDA i NiP-a i odbraniti dva mjesta u Skupštini grada Bijeljine. Na ovogodišnjim izborima to jedinstvo im želi ugroziti Naša stranka svojom otvorenom podaničkom politikom.

Postavlja se pitanje treba li podsjećati koliko je višak demokratije manifestovan u odsustvu jasne artikulacije zajedničkih interesa zapravo poguban za Bošnjake u povratničkim sredinama.