Nakon sastanka u četvrtak sa Kamalom Harris i Josephom Bidenom, ukrajinski predsjednik Zelenski sastao se jučer i sa republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Bivši predsjednik Trump rekao je jučer da je – ako bude izabran – spreman postići mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine, ističući svoj dobar odnos sa Vladimirom Putinom čak i u trenutku dok je pored njega stajao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Trump i Zelenski sastali su se u petak u New Yorku, što je bila prilika ukrajinskom lideru da se osobno obrati predsjedničkom kandidatu Republikanske stranke koji je otvoreno skeptičan u pogledu daljnje pomoći SAD-a Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Tenzije između njih dvojice bile su očigledne tokom pitanja i odgovora prije sastanka s novinarima.

„Imamo veoma dobre odnose, a ja također imam veoma dobar odnos, kao što znate, sa predsjednikom Putinom. I mislim da ćemo, ako pobijedimo, vrlo brzo to riješiti”, rekao je Trump novinarima uoči sastanka sa Zelenskim.

„Nadam se da će biti još više dobrih odnosa među nama“, ubacio se Zelenski.

„Oh, razumijem“, rekao je Trump. „Za tango je potrebno dvoje, znate, i hoćemo – danas ćemo imati dobar sastanak. I mislim da je činjenica da smo danas zajedno veoma dobar znak.”

Sastanak u petak došao je u ključnom trenutku za Zelenskog uoči novembarskih izbora u SAD. Ove sedmice je nastojao uvjeriti Bidenovu administraciju da njegova zemlja još uvijek može pobijediti u ratu, ali ukoliko SAD i druge zemlje značajno i brzo pojačaju vojnu pomoć.

Trump se više puta žalio što SAD šalju sredstva Ukrajini i tvrdio da će brzo okončati rat između dvije strane, koji je počeo ničim izazvanom invazijom Rusije u februaru 2022. Zelenski je ove nedjelje rekao da Trump ne zna kako da okonča ruski rat protiv Ukrajine.

"Nadajmo se da ćemo mi pobijediti jer, ako pobijedi druga strana, mislim da nećete imati pobjede ni u čemu, da budem iskren", rekao je Trump o trci između njega i potpredsjednice Kamale Harris.

„Dakle, sjest ćemo da samo o tome razgovaramo, i ako pobijedimo, mislim da možemo smisliti nešto što je dobro za obje strane“, dodao je Trump.  

Zelenski je zahvalio Trumpu što je pristao da se sastane s njim, podsjetivši kako je prošlo pet godina od njihovog posljednjeg sastanka, i rekao da vjeruje da oni dijele zajednički stav da Putina treba zaustaviti.

„Mislim da imamo zajednički stav da se rat u Ukrajini mora zaustaviti, a Putin ne može da pobijedi, i da Ukrajina mora da pobijedi, i želim da razgovaram sa vama o detaljima o tome“, rekao je Zelenski.

Trump je rekao da je 'naučio mnogo', ali nije promijenio svoj pogled na rat Rusije i Ukrajine

Nakon što je sastanak završen, Trump i Zelenski zajedno su se pojavili na Fox Newsu. Trump je ponovio da misli da je fer dogovor moguć i da se može brzo postići, iako je Zelensky jasno dao do znanja da smatra da ruske trupe moraju biti potisnute skroz iz Ukrajine.

Prema izjavama koje su dva političara davala za medije, dalo se zaključiti da na rat u Ukrajini gledaju potpuno drugačije – Zelensky želi oslobađati Ukrajinu od ruske armije, za šta mu je potrebna ogromna američka pomoć, dok Trump ne želi za to izdvajati sredstva i radije bi se opredijelio za rješenje kojim bi bile zadovoljne obje strane, i ukrajinska i ruska.