Dok su Ukrajina i Rusija najveće evropske teritorije, Francuska je površinom najveća država starog kontinenta. To je zato što njene granice idu izvan zapadne Evrope i protežu se preko Indijskog i Tihog okeana, s drugim otocima ili državama. Dakle, njena najduža kopnena granica nije u Evropi, već u Južnoj Americi, s Francuskom Gvajanom kao protagonistom.

Iako se ova teritorija nalazi u Južnoj Americi, zapravo je potpuno integrirana u Francusku, iako je udaljena više od 6000 kilometara. To nije francuska kolonija, već prekomorska teritorija, ali ga ovaj politički status čini jedinim mjestom između američkog kontinenta, Afrike i Azije koje ostaje povezano s evropskom državom.

Francuska Gvajana je proglašena francuskim departmanom u kasnom 19. stoljeću, i iako je tokom godina Francuska napustila svoju teritoriju u Sjevernoj Americi, razvila je svoju "kazneničku koloniju" u ovoj regiji, uspostavivši mrežu zatvorskih centara za zatvorenike iz svojih gradskih područja. Nakon Drugog svjetskog rata, u kojem je područje Gvajane podržavalo francuski otpor, napustila je svoj status kolonije da bi postala departman.

Dio je Evropske unije, njena valuta je euro, a službeni jezik je francuski. Većina stanovništva regije zadovoljna je trenutnim odnosom s Francuskom, unatoč postojanju nekih pokreta za nezavisnost.

 

Danas pokriva područje veličine Mađarske ili Portugala, graniči s Atlantskim okeanom na sjeveru i nalazi se uz Surinam i Brazil. Granica između Francuske Gvajane i Brazila povučena je kroz gustu tropsku šumu, koja je kroz historiju otežavala pristup između teritorija, a trenutno postoji most preko rijeke Oyapoque, koji olakšava komunikaciju između francusko-gvajanske regije Saint-Georges i brazilske regije Oiapoque.

Kopnena granica između Brazila i Francuske Gvajane ima ukupnu dužinu od 730,4 kilometara, dopuštajući Francuskoj, koja u Evropi graniči sa sedam drugih evropskih zemalja (Španija i Andora na jugu; Belgija, Luksemburg i Njemačka na sjeveru, te Švicarska i Italija na istok) da ima kopnenu granicu daleko od Evrope.

S druge strane, posebno je zanimljivo spomenuti da je Francuska Gvajana dom Gvajanskog svemirskog centra, francuske i evropske svemirske luke čiji strateški položaj omogućuje učinkovitije lansiranje raketa, budući da svemirske letjelice mogu iskoristiti prednosti brže rotacije Zemlje. Na taj način postaje strateško mjesto koje igra temeljnu ulogu u francuskim globalnim istraživačkim naporima i dragulj od svekolike važnosti Francuske u današnjem svijetu.