Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda entiteta RS, Alija Tabaković, objavio je na društvenim mrežama da je danas prvi put vidio CIPS-ovu prijavu nakon što je Skupština opštine Srebrenica usvojila, kako je kazao, sramnu odluku o izmjeni naziva ulica u tom gradu, javio je Faktor.

Osvrnuo se i na život Bošnjaka u gradu u kojem u posljednje tri godine vlast čine svesrpske stranke i jedan odbornik SDP-a - Salko Tursunović.   

- Do skora sam bio u ulici Milivoja Mićića (vjerovatno je i on srpske nacionalnosti) i nije mi smetalo jer je bio antifašista. Nažalost u ovoj sramnoj odluci učestvovali su i neki Bošnjaci. U jednu ruku sam ponosan što kao Bošnjak zajedno sa Srbima komšijama živim u ulici koja je dobila ime po čovjeku koji je početkom agresije i genocida bio glavni organizator svakog zla na području Srebrenice, Bratunca i Podrinja. Bio je sudija Osnovnog suda u Srebrenici. Dakle, Gorane Zekiću džaba ti, Alija je opet tu. Zajedno sa tvojim sunarodnicima Srbima koji, kako neki kažu glave ti dođoše - navodi Tabaković.

Istakao je da Bošnjaci u Srebrenici žive u teškoj materijalnoj situaciji u gradu u kojem posljednje tri godine vlast čine svesrpske stranke i jedan odbornik SDP-a u funkciji predsjednika Skupštine, kojeg su Srbi, kako navodi Tabaković, sami sebi izabrali".

- Naš narod je u političkom smislu protjeran iz donošenja političkih odluka i vođenja procesa. Kako je Salko Tursunović sa srpskim strankama protjerao SDA i Ćamila Durakovića, došao je na red zamjenik načelnika, pa sve odluke redom. A onda kao šlag na tortu došla je odluka o izmjeni naziva ulica. U takvoj sramnoj odluci važnu ulogu je imao Salko, a neke je nažalost uvukao u prljavu igru kako sami kažu. I nije tu kraj.

U toku je konkurs raspisan za prijem 20-tak radnika u opštini. Opet je rekoše jedno mjesto za Bošnjaka, a 19 za komšije Srbe. I naravno odgovor Salke je - šta ja mogu. I tako dok on ne može ništa, njegov smješak se nada novom mandatu, a njegov povjerenik Ahmo Mehmedović hoda po selima u ulozi inžinjera za kuće, freze, dalekovode, puteve, helikoptere... Obećava kule i gradove. I da Ahmo Mehmedoviću. Kriva je SDA za sve, ali bar nije ove zadnje tri godine kako u ovom gradu naš narod predstavljaju "tvoji". Da ne bude zamjene teza sve nivoi vlasti: opština, Federacija, Vijeće ministara drže tvoji, a narod ti iz Srebrenice odlazi i bježi kako ti kažeš. Ne bježim od odgovornosti i polaganja računa našem narodu. I nisam miš. Bujrum na TV duel, vi svi, a ja sam. Čekam vas i izazivam. Neka Narod zna - napisao je Tabaković.