Svjedoci smo da muslimanski ummet, i pored toga što je drugi po brojnosti u svijetu, danas pati, trpi, gine, plače, kuka, jadikuje, zapomaže, viče, kleči, ječi, ruči... Zašto, zapitajmo se? Mnogo je odgovora i svako bi iz svoga ugla pokušao osvijetliti ovaj problem. Međutim, držim da je takvo stanje posljedica političke obamrlosti, dekadentnosti i manipulativnosti. Muslimani su postali amorfna masa bez efektuirane svijesti o vlastitom političkom identitetu i kapacitetu, kao i o vlastitoj nacionalnoj snazi. Zato danas izraelski režim naočigled muslimana provodi genocid u Gazi, uz nemoćno slijeganje ramenima muslimana i zazivanje u pomoć Uzvišenog, ne shvatajući da je Uzvišeni obavezao insana da se bori oslanjajući se na dovu, a ne da zapomaže oslanjajući se na minder.

Helem, vratimo se mi muslimanima u Bosni koji su u nacionalnom smislu Bošnjaci, a to znači muslimani koji se među dvije milijarde muslimana u svijetu svrstavaju u onu grupu privilegiranih koji imaju nacionalni status, što će reći svoju državu. To Evropi ovakvoj kakva je nikako ne odgovara. Da, odgovaraju joj muslimani nomadi, bezlična etnička i vjerska, pa čak i kulturna grupa koja će se asimilirati u Evropi, ali joj muslimani kao nacionalni element, koji upravlja državom, ne odgovara. Niz je dokaza ovoj tvrdnji kroz historiju, ali o tome drugom prilikom.

U našoj Bosni, takvoj kakva jeste, imamo Bošnjake koji su muslimani i koji to s ponosom ističu. U takvoj situaciji obavještajne službe, koje ne miruju, znaju da po obrascu svjetskog kalibra moraju Bošnjake razoriti, a kako to uraditi efikasnije, brže i jače nego li ih podijeliti na vjerskoj liniji i to kontinuirano podgrijavati među njima samima. Zar i sami već nismo navikli da nas svake godine zatiču iste rasprave o teraviji, kurbanima, mevludu, zikiru, Ajvatovici, Novoj Godini... Toliko su tome predani da me ne bi čudilo da se njihovi obavještajci nalaze među nama, u safovima, čak i na sabahu, na bešvaktovima, na nafilama, u itikafima... sve je moguće.

Šta im je krajnji cilj? Podijeliti, uništiti i obezglaviti bošnjačko političko tijelo, a sve kroz vjersku razdjelnicu tako što će na jednoj strani forsirati strah od vehabija, bradonja, kratkohlaćih, žena pod nikabom, zarom, feredžom, a na drugoj strani prijezir prema francuzici, tekiji, mevludu, dervišima, mevludskom šerbetu, salavatima, kandiljima, halvi, hošafu, šerbetu itd. Toliko se to predano radi da smo čak i sami mi, Bošnjaci, umjesto njih počeli obavljati taj posao pa jedva čekamo da što sočnije protekfirimo i pljunemo po nekom “bid’atu” ili nekoj manifestaciji izazivajući tako nered i razdor. Nema drugog obrazloženja nego li prethodno navedenog. Sve je, naravno, praćeno izdašnim novcima i privilegijama!

S tim u vezi vrlo jasno treba poručiti svim Bošnjacima bez obzira na mezheb: Dragi Bošnjaci, nisu nas klali, protjerivali, pljačkali, majke, sestre i naše kćerke silovali zbog toga što su imale zar ili feredžu, zbog toga što su nosile dimije ili haljinu, nego zato što su muslimanke, što se zovu Ajiša, Halima, Fatima, Đemila, što rađaju “Turke”! Nisu nas ubijali, klali i genocidu podvrgavali zato što imamo brade ili smo obrijani, zato što idemo ili ne idemo u tekije, zato što smo mevlevije, nakšibendije, vehabije, selefije, sufije, nego zato što smo politički svjesni i obrazovani. Njima trebaju politički nesvjesni glupi i neobrazovani muslimani koji će se iscrpljivati i do besvijesti svađati i prepirati o tome je li glasan ezan s munare haram, treba li učiti salavate prije namaza, treba li kratiti brade, hlače, majice, namaze, treba li kapu naheriti ovako ili onako, treba li imati ovu ili onu vaktiju... njima treba nepismen Bošnjak, vjerski podvojen Bošnjak, spreman krenuti nožem ili pištoljem na Bošnjaka koji drugačije klanja, abdesti, govori glasno ili poluglasno amin... Hoćemo li to shvatiti? Treba im glup, obezglavljen i jadan musliman! Mnogi Bošnjaci to danas ne vide ili lažu sami sebe!

Znači, Bošnjaci ohladite ili idemo u vlastiti ambis iz kojeg povratka nema. Da budem vrlo jasan, iza svega stoje dušmani koji Bošnjacima manipuliraju preko novca i pozicija. Svako forsiranje razlika među muslimanima jeste gluparija u datom trenutku, svako prokazivanje drugog muslimana jer misli drugačije, pri čemu ne sije fitnu, gore je i od same fitne. Bilo koji šejh, imam, hatib, alim, koji forsira razlike kao nepremostivi jaz među Bošnjacima, koji tekfiri, koji narušava instituciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji narušava pravo ostalih daija da pričaju o ljepotama islama je zlonamjeran. U slobodnoj zemlji nema niko ekskluzivno pravo na islam, ali svako ko priča o islamu u ovoj državi mora poštovati institucionalnu organizaciju Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Svaka suprotna aktivnost otvara prostor sumnje o ubačenim elementima koji narušavaju bošnjačke nacionalne kapacitete.

Našim dušmanima, za koje smo svi mi Bošnjaci isti, treba radikaliziranje Bošnjaka iznutra, međusobno režanje i podstrekavanje unutarbošnjačkog međuvjerskog obračuna, sukoba i krvi. Njihov je cilj da sami sebe obezglavimo i tako krenemo u politički ambis. Oni znaju da je islam stub bošnjaštva danas, da je institucionalizacija islama posebno jaka brana za njihove antibošnjačke projekte pa sve institucije nastoje umrtviti, što im nikako ne smijemo dozvoliti, jednako kao što i samu državu kao instituciju svih institucija nastoje umrtviti. Zato, borimo se institucionalno, ali i pojedinačno za slobodu među Bošnjacima i za uklanjanje svih radikalizirajućih i podjarmljivajućih tema koje se serviraju – onako na haridžijski način – ili si s nama ili protiv nas!

Da budem jasan. U trenutku kad je za Bošnjake biti ili ne biti, ključne teme koje jednako potpiruju neke daije i neki službenici unutar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su svinjska želatina, salavati s munara putem razglasa, emulglatori u hrani, klanjanje sunneta u džamiji, vrijeme imsaka i iftara, dužina pantalona, Lastavica, Ajvatovica, Buna, usmjerenost rasta brade, motivi skrnavljenja turbeta, paušalna etiketiranja, prokazivanja itd., a sve zarad lajka i šera više ili zarad vlastite pozicije i dnevnice! Pa šta nam je –  jesmo li pomahnitali? Svi ti apolegeti imaju svoju omladinu, svoju ekipu, koja će već sutra one druge, treće protekfiriti. Zato, neka nas Svevišnji uputi.

Sve teme vjerskog spektra, a koje prokazuju druge Bošnjaka kao zalutale moraju biti prekinute – odmah!!! Znači, odmah moramo prestati s trivijalnim temama dok ummet nestaje, gori, skapava, dok Bošnjacima prijeti kataklizma, dok se nad našom domovinom nadvijaju crni oblaci.

Sve vjerske razlike ostavimo po strani ili ćemo nestati kao muslimani Andaluzije, Granade...!

Sad je na redu naš racio, princip, din ili džep, dunjaluk, novac, pitanje je šta će prevagnuti!

Molim Bošnjake da izbjegavaju svaku vjersku raspravu, jer ona je metodologija naših dušmana, pa bili toga svjesni oni koji je vode ili ne bili!