Evropska unija i Azerbejdžan potpisali u ponedjeljak sporazum kojim će se udvostručiti uvoz azerbejdžanskog prirodnog plina kako bi se smanjila energetska ovisnost o Rusiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev potpisali su memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu u oblasti energetike, objavilo je izvršno tijelo EU.

"Azerbejdžan je za nas ključni energetski partner koji je uvijek bio pouzdan", rekla je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare s Aliyevim nakon ceremonije potpisivanja održane u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana.

Kako je kazala, Azerbejdžan trenutno Evropi isporučuje više od osam milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Transjadranskog gasovoda.

"Proširićemo kapacitet na 20 milijardi kubnih metara do 2027. godine", potvrdila je von der Leyen, dodavši da će se već sljedeće godine uvoz azerbejdžanskog plina povećati na 12 milijardi kubnih metara što će pomoći da se nadoknade rezovi u isporuci ruskog plina i znatno doprinijeti sigurnosti snabdijevanja Evrope.

Novi sporazum također ima za cilj da doprinese klimatskoj neutralnosti i saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije.

Aliyev je naglasio da su "pitanja energetske sigurnosti danas važnija nego ikada ranije".

“Dugotrajna, predvidiva i vrlo pouzdana saradnja između Evropske unije i Azerbejdžana u oblasti energetike velika je prednost", rekao je predsjednik te zemlje.

Južni koridor kojim se transportuje azerbejdžanski plin u Evropsku uniju u funkciji je od 2020. godine.

Plin iz Azerbejdžana stiže u Evropu preko Turkiye, odnosno Transanadolijskog gasovoda, koji je povezan s Transjadranskim gasovodom bloka.

Kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, Evropska komisija objavila je u martu planove za smanjenje ovisnosti o ruskim energentima.

U tu svrhu blok ima za cilj ubrzati zelenu tranziciju u obnovljive izvore energije i osigurati opskrbu fosilnim gorivima od novih partnera.

Evropska unija uvela je šest paketa sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, uključujući zabranu uvoza sirove nafte i uglja.