Volkswagenov program uštede deset milijardi eura uključivat će i otpuštanje radnika, rekli su menadžeri zaposlenima u ponedjeljak dok je šef brenda Thomas Schaefer upozorio da visoki troškovi i niska produktivnost čine njegove automobile nekonkurentnim.

Njemački proizvođač automobila je u jeku pregovora sa svojim sindikatom oko sheme smanjenja troškova, što je prvi korak u nastojanju cijele grupe za povećanje efikasnosti u prelasku na električne automobile.

“S mnogim našim već postojećim strukturama, procesima i visokim troškovima, više nismo konkurentni kao marka Volkswagen”, rekao je Schaefer na sastanku osoblja u sjedištu proizvođača automobila u Wolfsburgu, prema objavi na intranet stranici kompanije koju je vidio Reuters.

Kompanija je ranije saopćila da planira iskoristiti “demografsku krivu” kako bi smanjila svoju radnu snagu, obećavši da neće otpuštati do 2029. godine.

Na sastanku održanom u ponedjeljak, član Odbora za ljudske resurse Gunnar Kilian rekao je da će se to postići sporazumima o djelomičnom ili prijevremenom penzioniranju.

Međutim, najveći dio cilja uštede od deset milijardi eura bio bi postignut kroz druge mjere osim smanjenja broj radnika, dodao je Kilian, a svi detalji će biti definirani do kraja godine.

“Moramo konačno biti dovoljno hrabri i pošteni da izbacimo stvari koje se dupliraju unutar kompanije ili su jednostavno balast koji nam nije potreban za dobre rezultate”, rekao je Kilian.