Nakon svečanosti u Centru za kulturu Mostar, na kojoj je akademskom slikaru i grafičaru Safetu Zecu uručena Nagrada “25. Novembar” u kategoriji za životno djelo, koju osmu godinu zaredom dodjeljuje sedmičnik “Stav”, svečanost obilježavanja Dana državnosti preselila je u Jajce – u Muzej II zasjedanja AVNOJ-a – u okviru koje je uručena ova nagrada i u kategoriji za knjigu godine. Za 2023. godinu to je djelo “Sporedan detalj” palestinske autorice Adanije Shibli u izdanju Buybooka.

U ime autorice Adanije Shibli ovo priznanje uručenio je prevodiocu njenog romana prof. dr. Mirzi Sarajkiću, koji je na arapskom jeziku pročitao i kratak odlomak iz “Sporednog detalja”. Nagradni fond od 3.000 KM bit će preusmjeren za pomoć narodu Palestine.

“Knjiga je zapravo priča o historijskom događaju koji je 'sasvim slučajno' otkriven u Izraelu i postao je samo sporedna vijest u tamošnjim medijima. Adania Shibli, kao reprezent temeljne poetičke linije palestinske književnosti, donosi nam stvarnu priču koja je mnogo teža od bilo čega što može nastati kao produkt naše imaginacije. Ne bih ja tu o književnom segmentu previše govorio jer je rahmetli Mahmoud Darwish govorio da se nipošto ne objašanjava njegova poezija, njegova književnost, već da se pusti čitaocima da je čitaju. Međutim, kazat ću da je roman 'Sporedan detalj', kao nevelika knjiga, nastajala čak 12 godina. Adania Shibli je unijela sebe u ovo djelo, u nekoliko navrata bila je ispitivana, čak i zatvarana i to samo tokom pisanja ovog romana. Sudbina je to svih Palestinaca, nije samo njena, što će kazati da je temljni cilj ove knjige da svi čitaoci pokušaju razumjeti Palestinu i položaj njenog naroda. Mjesto gdje se nalazimo, Jajce, simbol je antifašizma, ali nemojmo govoriti da je antifašizam nestao. Antifašizam su ubili fašisti. I zna se ko ga je u prošlosti ubijao i ko ga danas ubija”, ovom prilikom rekao je Sarajkić.

Dan državnosti čestitala je svim građanima naše države i novinarske Al Jazeere English Youmna El Sayed, koja se javila videoporukom iz Gaze.

“Nastavite uzvikivati naša imena i pokažite svijetu šta se u stvarnosti zbiva. Kao majka i kao novinar, svakog dana izađem znajući da je moja dužnost pokazati svijetu šta se ovdje događa, patnju i borbu naroda, uprkos stalnom strahu za moju porodicu, uprkos mojoj stalnoj brizi i uprkos tome što kao novinar živim životom svih Palestinaca u Pojasu Gaze. Nastavit ću pričati naše priče svijetu, nastavit ću dijeliti našu patnju i izazove kroz koje ovaj narod prolazi, ali i ja i svi drugi novinari trebamo vašu pomoć kako bi se naši glasovi čuli u svijetu. Nemojte nas zaboraviti, budite s nama i pronosite istinu o nama. Zato vas molim, nemojte se praviti da nas ne vidite i nastavite uzvikivati naša imena jer će vas čuti, a tako će čuti i nas”, istakla je Youmna El Sayed.

Osim Sarajkića i El Sayed, na svečanosti u Jajcu govorio je i glavni urednik “Stava” Filip Mursel Begović, predsjednik Stručnog žirija Almir Zalihić, načelnik Općine Jajce Edin Hozan, ali i Palestinac s adresom stanovanja u jajcu Mohammad Mosleh.

Nakon svečanosti dodjele Nagrade u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a održan je i okrugli sto na temu “Gdje je nestao antifašizam”, na kojem su učešće uzeli književnik Almir Zalihić, književnik Almir Bašović, prof. dr. Mirza Sarajkić, doc. dr. Dženan Kos te Filip Mursel Begović.

S obzirom na to da je kompletan program u Jajcu snimana, u nastavku pogledajte kako je ekipa “Stava” obilježila jedan od najvažnijih datuma u historiji naše domovine.