Rana slika Vincenta van Gogha koja je ukradena, a zatim predana nizozemskom umjetničkom detektivu u Ikeinoj torbi prikazana je po prvi put nakon povratka.

"Župnički vrt iz 1884. godine u Nuenenu u proljeće", vrijedan do 6 miliona eura, predstavljen je medijima u muzeju u Rotterdamu s još uvijek vidljivom štetom od krađe. Na dnu platna vidi se duboka bijela ogrebotina.

Slika je ukradena u ponoćnoj pljački u martu 2020. tokom karantene zbog Covida-19 iz muzeja Singer Laren u blizini Amsterdama, gdje je bila posuđena iz Groningena.

Videosnimka koju je objavila policija pokazuje muškarca kako usred noći razbija staklena vrata i istrčava sa slikom pod desnom rukom.

Gdje se slika nalazi bilo je nepoznato tri i pol godine dok se nije senzacionalno ponovno pojavila u posjedu umjetničkog detektiva poznatog kao "Indiana Jones svijeta umjetnosti".

Muškarac, čiji identitet nije otkriven zbog njegove vlastite sigurnosti, predao je sliku Arthuru Brandu u plavoj Ikea torbi, prekrivenoj folijom s mjehurićima i uguranoj u jastučnicu.

Slika je iz relativno rane Van Goghove karijere, prije nego što je plodni umjetnik krenuo sa svojim zaštitnim znakom postimpresionističkih slika suncokreta i živopisnih autoportreta.

Restauratorka slike Marjan de Visser je rekla: "Ovako je slikao mladi Van Gogh, prije nego što je otišao na umjetničku akademiju u Antwerpenu."