U organizaciji Udruženja za zaštitu kulturne baštine BiH "Isa-beg Ishaković" i JU Muzej Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, danas je u sarajevskom Brusa bezistanu otvorena izložba "Utemeljitelj".

Autori izložbe su muzejski savjetnici Mirsad Avdić, Adnan Muftarević i Moamer Šehović, viša kustosica Indira Kučuk - Sorguč i viši kustos Hamdija Dizdar.

Izloženi su eksponati iz osmanskog perioda, vezani za razvoj Sarajeva i to iz oblasti graditeljstva i urbane infrastrukture, nauke, zanatstva, trgovine i simbola državne vlasti.

Izložbom "Utemeljitelj" potvrđuje se i afirmira ličnost osnivača Sarajeva Gazi Isa-bega Ishakovića i želi široj javnosti predstaviti njegov historijski značaj i uloga u urbanom nastanku i razvoju "najljepšeg među gradovima", kako su Sarajevo opisali brojni putopisci.

Armin Čelik iz Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković, kazao je u izjavi za Fenu da veliki broj građana Sarajeva ne zna mnogo o nastanku svog grada, kao niti o značaju vakufa Isa-bega Ishakovića.

- Želimo lik Isa-bega vratiti tamo gdje pripada, jer u široj javnosti on je zaista bio zanemaren. Ovo je jedan od načina da to učinimo i da građane ovog grada, koje pozivamo da dođu i uvjere se u veličinu i značaj vakufa Isa-bega Ishakovića, upoznamo s utemeljiteljem njihovog grada. Isa–beg je sigurno jedan od najznačajnijih ličnosti za ovaj, ali i druge gradove Balkana – izjavio je Čelik.

Izložba će, u 22 panela i pet kubusa sa predmetima iz tog perioda, ispričati priču o urbanim počecima i nastanku Sarajeva, te na slikovit način predočiti kako je razvoj grada oblikovao živote ljudi i kako je arhitektura doživjela promjenu, odnosno kako se vodilo računa da se postigne sklad, funkcionalnost i da se poštuje pravo drugog i drugačijeg.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić naglašava da izložbe ovog tipa znače mnogo za tradiciju i kulturnu baštinu gradova i njenih stanovnika.

-  U Sarajevu se imamo čime pohvalit, a Isa-beg Ishaković jedna je od ličnosti na koju možemo itekako biti ponosni. Ovo je fantastična muzejska postavka koju trebaju posjetiti učenici, studenti i svi građani ovog grada, a koja treba da se uvrsti u turističku ponudu Sarajeva – naveo je ministar.

U okviru izložbe bit će postavljena i maketa ulice "Trgovka", koju je izgradio sin Isa-bega i koja je također uvakufljena.

Postavka će biti izložena do 15. marta ove godine.