Prijedor danas obilježava 32. godišnjicu stravičnih zločina nad logorašima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u logoru „Keraterm“. Pored logora „Omarska“ i „Trnopolje“, „Kearterm“, kao jedan od najozloglašenijih, bio je mjesto neizrecivih patnji i stradanja. Kroz njega je u periodu od maja do augusta 1992. prošlo više od 3.000 ljudi, dok 371 logoraš nije preživio logoraške torture i mučenja, piše Anadolija.

Logor je formiran na mjestu prijeratne tvornice keramike u Prijedoru, u prostorijima koje su prethodno korištene kao skladišta gotovih proizvoda. Na današnji dan su, prije tačno 32 godine, prema izjavama logoraša, uprava i čuvari logora pustili izudvne gasove i dim, kako bi natjerali logoraše da nasilno izađu na ulazna vrata, a onda mitraljeskom vatrom na licu mjesta ubili više od 190 logoraša.

Bio je to jedan od najtežih zločina nad nesrpskim stanovništvom počinjenih tokom minulog rata u Bosni i Hercegovini, a sjećanja logoraša i njihovih porodica i dalje su teška i bolna.

Mirsada Džolić kazala je da je silovana u logoru „Trnopolje“. U logoru „Keraterm“ ostala je bez 28 članova porodice.

„Ovdje mi je ubijen muž, imao je 33 godine. Danas su djeca sa mnom, put su na mjestu gdje im je zvjerski ubijen otac, i unuka mi je tu. Nisam samo njega izgubila, njih 28, oca, majku, brata, rodbinu. Sve sam izgubila što sam imala. Još tragam za očevim kostima“, priča kroz suze Mirsada Džolić, koja je kazala kako je 12 puta bila svjedok u Hagu i svaki put, svjedočeći, iznova preživljavala strahote logora.

Predsjednik Regionalnog Saveza udruženja logoraša regije Banja Luka Mirsad Duratović dotaknuo se važnosti svjedočanstava Prijedorčana, koja su bila ključna u procesuiranju i donošenju presuda zločincima.

„Zahvaljujući Prijedorčanima i Prijedorčankama došli smo do hapšenja prvog presuđenog ratnog zločinca Duška Tadića. Do danas je presuđeno i doneseno više od 50 pravosnažnih presuda. Pored toga, imamo u ovom trenutku i 15 prvostepenih presuda na Sudu BiH. Mi smo kosti naših žrtava pronalazili u deset općina u tri države, tako da je neizmjeran doprinos Prijedorčana.“

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu je za dokazane zločine u optužnici naveo i Slobodana Miloševića, no zbog njegove prerane smrti postupak je okončan. Osim njega, mnogi od odgovornih lica iz tadašnje civilne i vojne vlasti RS-a i Prijedora, te paravojnih jedinica, uprave i čuvara logora pravomoćno su proglašeni krivima i kažnjeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Prije desetak godina u krugu „Keraterma“ postavljena je i spomen-ploča u znak sjećanja na počinjeni zločin.