Ministar industrije i tehnologije Turske Mehmet Fatih Kacir najavio je danas da će turski proizvodi Bayraktar TB3 i ANKA III izvesti svoju prvu javnu demonstraciju leta na TEKNOFEST-u, čiji je ove godine domaćin biti turski grad Adana od 2. do 6. oktobra, prenosi Anadolija.

"Ove godine Bayraktar TB3 i ANKA-3, jedan od naših bespilotnih ratnih aviona, izvest će svoju prvu javnu demonstraciju leta na TEKNOFEST-u u Adani. TEKNOFEST je veličanstvena scena na nebu. Turska nacionalni porizvodi KIZILELMA, Akinci, TB2, Anka, Aksungur, Hurkus, Hurjet, Gokbey, Atak izvodiće veličanstvene predstave na nebu", rekao je Kacir.

Kacir je izjavio da će broj učesnika na TEKNOFEST-u postaviti rekorde i podsjetio da je 4,5 miliona gostiju učestvoalo na tri TEKNOFEST-a održana prošle godine u Istanbulu, Ankari i Izmiru.

"Ovo je što se rijetko može vidjeti svijetu. TEKNOFEST se doslovno pretvorio u jedan društveni val. Svako, od sedam do 77 godina, od roditelja koji sa sobom vode svoju malu djecu do naših starijih od 70 godina, žele iskusiti uzbuđenje i biti dijelom turskog putovanja", rekao je Kacir, te dodao:

"Postali smo jedna od vodećih svjetskih zemalja u odbrambenoj industriji. Danas je Turska svjetski lider u područjima kao što su bespilotne letjelice. Država koja više od 80 posto sistema odbrambene industrije osigurava vlastitim resursima. Kroz TEKNOFEST će se nastaviti ovo uzbuđenje."

Ponos Turske u oblasti autoindustrije svakako je Togg, na što se također osvrnuo ministar Kacir.

"Togg je proizveo 37.000 vozila u 16 mjeseci, dostigavši ​​obim proizvodnje u jednoj godini kao najvrednija svjetska marka električnih vozila za šest godina", rekao je Kacir. Podsjetimo, Togg će biti predstavljen na Zeničkom privrednom sajmu ZEPS, koji danas počinje u Zenici, a zemlja partner sajma je upravo Turska.

Govoreći o stranim ulaganjima u oblasti autoindustrije, Kacir je najavio i investiciju kienskog BYD-a: "Potpisano je, proizvodnja počinje 2026. Proces dodjele zemljišta u Manisi je završen, kao i zahtjevi za dozvolu za izgradnju fabrike."