Vlada s njim na čelu već postiže dinamiku redovnog sedmičnog multimilionskog zaduživanja.

Federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) ponovo nas je zadužio! Vlada s njim na čelu već postiže dinamiku redovnog sedmičnog multimilionskog zaduživanja, prenosi Politički.ba.

Ovog puta Nikšić je našim potomcima ostavio dug od novih 40 milona KM.

Kako je objavila Sarajevska berza, Federalna vlada jutros je emitirala novu seriju obveznica.

Ukupno i precizno, Nermin Nikšić zadužio nas je za novih 39 miliona, 999 hiljada i 202 marke!

Kako je Stav ranije pisao. nastavak je ovo intenzivnog zaduživanja Vlade Nermina Nikšića (SDP) koja je planirala samo tokom ove godine javni dug Federacije BiH povećati za 538 miliona maraka. Prema podacima Ministarstva finansija Federacije BiH, ukupan javni dug ovog entiteta na kraju ove godine iznosit će 6,62 milijarde maraka. Podsjetimo, prošlu godinu je Federacija BiH završila sa ukupnim javnim dugom 6,09 milijardi maraka.

Plan Nikšićeve Vlade je da se za finansiranje budžeta Federacije BiH zaduži za ukupno 1,29 milijardi maraka, od toga se na unutrašnje zaduženje odnosi 900 miliona KM, a što uključuje uglavnom obveznice i trezorske zapise emitovane na Sarajevskoj berzi, dok se na vanjsko zaduženje odnosi 395 miliona maraka, a to uglavnom uključuje kredite za infrastrukturne projekte. Dakle, iz strukture zaduživanja jasan je kurs Nikšićeve Vlade – važno je nabaviti nova auta, a ne praviti nove ceste.