Subota 27. jula 2024. godine bit će obilježena nizom događaja koji su vezani za duhovnost Bošnjaka, stradanja tokom Agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i obnove vjerskih objekata u manjem bh. entitetu.

Program tradicionalne Šehidske dove u Žepi organizuju Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice Žepa. Programom je, u 10.00 sati, predviđeno otvaranje Šehidskog spomen-obilježja Purtići, nakon čega će uslijediti obilazak Ratne spomen-sobe 185. Žepske brigade. Program na platou Memorijalnog kompleksa Žepa 1992-1995 počinje u 11.00 sati, gdje je predviđeno obraćanje predstavnika vlasti i udruženja.

U džamiji Šehida Mehmed-ef. Hajrića u 11.30 bit će proučen mevlud, zikr i kelimei-tevhid, a prigodno predavanje će održati predstavnik Islamske zajednice u Bosni i Hercegoivni. Šehidsku dovu će proučiti muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.

U 14.00 sati bit će proučena dova na Šehidskom spomen-obilježju u Slapu, povodom godišnjice.

Također, programom je 25. jula predviđeno učenje sure Jasin u Ali-pašinoj džamiji u Sarajevu herojima Žepe Avdi Paliću, Amiru Imamoviću i Mehmed-ef. Hajriću, kao i učenje sure Jasin na Šehidskom mezarju Kovači predsjedniku Aliji Izetbegoviću, Sinanu Ćeski i bosanskim šehidima.

Historijski dan za Bosansku Dubicu

Bosanska Dubica će u subotu otvoriti vrata Čaršijske džamije, a ova svečanost označava važan događaj za cijelu Islamsku zajednicu.

Program otvorenja džamije počinje u 11.30 sati, a planirano je prisustvo zamjenika reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes-ef. Ljevakovića, drugih predstavnika Islamske zajednice, kao i predstavnika svih nivoa vlasti u našoj zemlji.

Kako je izjavio Safet-ef. Beganović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Dubica, ovo je historijski događaj.

- Čaršijska džamija datira još iz 17. stoljeća i doživjela je nekoliko renoviranja, a posljednje ove godine. Ono što je važno spomenuti za džamiju, jeste da je pored rušenja 1992. godine, 1994. godine zemljište prodano, isknjiženo iz katastra, iz grunta, već naredne godine su planirali zgradu na mjestu gdje je danas džamija. Pravnim naporima 2008. godine uspjeli smo dobiti povrat zemljišta i početak radova. Čaršijska džamija je trebala biti otvorena 2019. godine, prije pandemije koronavirusa, ali su tadašnje okolnosti to promijenile. Danas svjedočimo velikom događaju, ponovnom otvaranju njenih vrata - kazao je on.

Dodao je da ova džamija govori o postojanju Bošnjaka na ovom području, što je jako važno.

- Ona je doživjela veliki zulum, svjedok je raznih historijskih događaja. Uprkos namijenjenoj joj sudbini, ona ponovo služi svojoj svrsi - kazao je Beganović.

Poručio je da su ponosni što su projekat njenog svečanog otvorenja doveli do samog kraja.

U okviru programa svečanog otvorenja u četvrtak, 25. jula, bit će održan mevlud povodom otvorenja džamije, a prigodno predavanje će održati Edhem-ef. Čamdžić, muftija banjalučki u periodu od 1999. do 2014. godine. U petak, 26. jula, planirano je da gost hatib na džuma-namazu bude predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz-ef. Hasanović. Također, planiran je i okrugli sto o temi "Bosanska Dubica kroz vrijeme". Prvi dio okruglog stola počet će u 10.00 sati, a drugi u 14.30 sati. Program ovog dana bit će završen koncertom u 21.00 sat, na kojem će učestvovati Armin Muzaferija, i hafizi Ahmed i Aziz Alili.

Organizatori pozivaju vjernike da prisustvuju ovom velikom događaju i s njima podijele radost.

Karići - muško dovište

Centralni dio programa manifestacije "Dani bosanske duhovnosti - Karići 2024" - mevlud i zikr bit će održan također u subotu. Tradicionalni mevlud i zikr u Hajdar-dedinoj džamiji smještenoj na oko 1.100 metara nadmorske visine na Karićima, na planini Zvijezdi, svake godine posljednjeg vikenda u mjesecu julu okupljaju brojne vjernike, kako iz domovine tako i dijaspore.

Prema programu manifestacije, u petak, 26. jula, u Hajdar-dedinoj džamiji bit će klanjan džuma-namaz. Nakon ikindija-namaza u subotu će biti realizovano nekoliko vjerskih sadržaja; od učenja Kur’ana i zikra, do kelimei-tevhida, dok će će tradicionalni mevlud i zikr u Hajdar-dedinoj džamiji biti proučeni poslije jacija-namaza. Vaz će ovom prilikom kazivati muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Za nedjelju, 28. jula na Karićima je najavljena tradicionalna hatma-dova u Hajdar-dedinoj džamiji poslije podne-namaza, kada će vaz kazivati Kenan-ef. Bajrić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak. Isti dan će u Čaršijskoj džamiji u Varešu poslije podne-namaza biti upriličen tradicionalni mevlud za žene. Organizatori ove manifestacije su Medžlis Islamske zajednice Vareš i Muftijstvo sarajevsko.

Kako je izjavio Ramiz-ef. Zubača, glavni imam Medžlisa Vareš, u okviru ovogodišnje manifestacije, koja je počela 16. juna, imali su više programskih sadržaja.

- Posebna čast nam je da je ovogodišnji gost predavač na mevludskoj svečanosti uvaženi muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, a u nedjelju u programu prije podne-namaza Kenan-ef. Bajrić. Specifičnost ovog dovišta jeste što na njega izlaze samo muškarci i mi smo radosni da svake godine nekoliko hiljada Bošnjaka iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Bošnjake dijaspore čuvaju ovu lijepu tradiciju bosanskih muslimana, i bez obzira na vremenske uslove i druge, da kažem nepogodnosti poput makadamskog puta, dolaze iz okolnih i dalekih džemata kako bi prisustvovali ovoj manifestaciji - kazao je on.

On je podsjetio da je "dova srž ibadeta i najjače oružje vjernika", te da "bosanski muslimani imaju i posebna mjesta sa kojih upućuju dovu Uzvišenog Gospodaru, čvrsto vjerujući da će njihove dove biti kabul".

- Zato naši ljudi kada se nađu u teškoj situaciji znaju da je najvažnije osloniti se na Gospodara svih svjetova i u tim trenutcima biti svjestan da utočište možemo naći samo kod Njega. Zato ne smijemo posustati u čuvanju naše lijepe tradicije, naših čistih dovišta i učenju dove - poručio je efendija Zubača.

Karići su jedno od najposjećenijih dovišta u Bosni i Hercegovini koje, shodno višestoljetnoj tradiciji, pohode isključivo muškarci.