U okviru manifestacije "Dani Ahdname - Milodraž 2024", danas je svečano otvorena Džamija Sultana Mehmeda Fatiha u Milodražu.

Na temelju historijske činjenice za koju se veže utemeljenje Ahdname 1463. godine, kao jednog od najstarijih dokumenata o ljudskim pravima u historiji, ova džamija ima svoju kulturnu i vjersku vrijednost za muslimane Bosni i Hercegovini.

- Velika mi je čast da pripadam generaciji koja je gradila i mogla doprinijeti razvoju infrastrukture u našim džematima - rekao je prilikom svog obraćanja glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak Kenen-ef. Bajrić.

Podsjetio je da je Ahdnama dokument koji i danas privlači pažnju brojnih pojedinaca i institucija širom svijeta koji proučavaju ljudska prava.

- Ponosni smo na ovu historijsku činjenicu našeg naroda. Istovremeno vas molim da Sultana Fatiha ne percipiramo samo kao osvajača, nego kao izuzetno obrazovanog čovjeka. U tom svjetlu, motivišimo našu omladinu da govore što više jezika, te da, gdje god otišli budu ponosni na svoju vjeru, julturu i tradiciju - poručio je efendija Bajrić.

Džamija se već šest puta gradi na istim temeljima, a prva je sagrađena 1463. godine i bila je, kako predaje prenose, u obliku čadora.

Kako je istaknuto tokom svečanosti, ova džamija ima iznimnu vjersku, kulturološku i simboličnu vrijednost. Naime, sagrađena je na lokalitetu znakovitog imena: Milodraž. On je važan i zbog susreta sultana Fatiha i fra Anđela Zvizdovića i pisanja čuvene Ahdname, koja se čuva u Muzeju franjevačkog samostana u Fojnici. Uz to, ovdje je bio ljetni dvor bosanskih kraljeva, gdje su obavljena i dva kraljevska vjenčanja, kako to bilježe historijski dokumenti, prenosi Mina.