Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu osvanuo je provokativni transparent. Naime, neko je na Jelačićev spomenik stavio natpis s pozivom na seks. “Tražim djevojku za sex. 0957989210. Sefedin Halilović”, piše na spomeniku bana Jelačića, prenosi lokalni portal zagrebinfo čiji su novinari pozvali brpoj ispisan na spomeniku da saznaju u čijem je vlasništvu.

Na broj im se javila osoba imena Goran Pavić. Kazao im je da ovim želi skrenuti pažnju institucijama. Iza ovog bizarnog grafita na spomeniku bana Jelačića u centru Zagreba, krije se tužna životna priča Sefedina Halilovića.

Sefedinu je za vrijeme rata, kada je imao 14 godina, u Dječijem domu u Dubrovniku, Maslina kako je rekao novinarima, “otet” nacionalni identitet, pa je od Sefedina postao Goran. U tom domu su, po njegovom sjećanju, istu sudbinu doživjela još mnoga djeca koja nisu bili Hrvati, koja su “bila podložna mučenju od strane zaposlenika doma.”

Ovim grafitom da “traži djevojku” samo je, kaže, kako piše portal bosnaglobal, na svoj način htio privući pažnju, podsjetiti na svoju životnu muku, muku čovjeka kojemu su kao djetetu oteli nacionalni identitet, što ne može zaboraviti, što ga proganja i danas kao zrelog čovjeka.

Zbog otimanja identiteta, kaže, doživio je brojne prijetnje i fizičke napade. Pa i dok je ispred spoemnika razgovarao s policijom, “koja je bila vrlo korektna,” nekoliko prolaznika ga ljutito pogledalo i dobacivalo mu “Turčine.”

No, Sefedin/Goran, kaže da je “spreman żivot dati da bi se ispravila nepravda nanesena njemu i drugoj djeci, kojima se otimao identitet.”