Republika Turska odobrila je izvoz 30.000 tona mineralnog đubriva za poljoprivredne proizvođače u Bosni i Hercegovini.

Rezultat je to današnjeg sastanka u Sarajevu između ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca sa ambasadorom Turske u Bosni i Hercegovini Sadikom Baburom Girginom i ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, Borisom Pašalićem i Šemsudinom Dedićem.

Košarac je na konferenciji za novinare nakon sastanka podsjetio kako je došlo do poremećaja u snabdjevanju đubrivima na tržištima CEFTA-e i EU-a, koja su ranije bila najpristupačnija.

“S obzirom da Bosna i Hercegovina ima potpisan Ugovor o slobodnoj trgovini s Turske to znači da u prometu nema carinskih barijera i opterećenja", podsjetio je Košarac.

Rekao je kako je odobrenje isporuke mineralnog đubriva iz Turske za oba bh. entiteta rezultat ranijeg susreta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

“Danas smo zvanično informisani da je riječ 25.000 tona ‘KAN’ i 5.000 tona ‘NPK’ đubriva. Informisani smo također da sedam proizvođača u Republici Turskoj očekuje da odaberemo proizvođača i da krenemo u tu vrstu obavljanja spoljno trgovinskog prometa”, rekao je Košarac, napominjući kako je ”na ovaj način obezbijeđen okvir da se u Bosnu i Hercegovinu iz Turske uveze mineralno đubrivo bez ikakvih carinskih obaveza, s obzirom na postojeći bilateralni Sporazum o slobodnoj trgovini”.

Prema riječima Košarca, sve ostalo će biti aktivnosti na operativnom nivou u saradnji entitetskih ministarstava, a postoji također solidaran pristup entitetskih ministara da se obezbijedi neophodna količina mineralnog đubriva i za Distrikt Brčko.

Na pitanje novinara kada se očekuje realizacija ove isporuke, Košarac je odgovorio da nakon što entitetska ministarstva definišu ko je osposobljen i ko može biti uvoznik, te o tome informišu državno ministarstvo koje će potom uputiti pismo Ambasadi Turske, ”posao može biti završen u roku od 24 sata”.

Ambasador Girgin naglasio je kako je na današnjem sastanku bilo govora o tehničkim detaljima nabavke vještačkog mineralnog đubriva iz Turske.

“Naše dvije zemlje su prijateljske zemlje. Potreba poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini za vještačkim đubrivom je realna. Mi smo veoma sretni što smo u prilici omogućiti izvoz ovih đubriva koja se proizvode u našoj zemlji”, rekao je Girgin.

“Mi smo danas prenijeli podatke i kontakte proizvođača mineralnih đubriva u Turske i sada je na bh. strani da donesu odluku koji će to biti proizvođač i te informacije prenesu nama”, poručio je Girgin.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Boris Pašalić rekao je kako entitetskim ministarstvima preostaje da se dogovore oko toga ko će biti uvoznik u Bosnu i Hercegovinu.

“Sugestija turske strane je da odaberemo jednu firmu samo zbog jednostavnijih procedura. Ukoliko je manje subjekata u tom lancu brže ćemo dobiti to đubrivo, a nama je cilj da naši poljoprivredni proizvođači to đubrivo imaju što prije”, rekao je Pašalić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić zahvalio je Vladi Repulike Turske i predsjedniku te zemlje Erdoganu na odluci da se Bosni i Hercegovini isporuči mineralno đubrivo.

“Danas smo dobili informaciju da sedam izvoznika iz Republike Turske imaju odobrenje za izvoz đubriva u Bosnu i Hercegovinu. Dakle, pred nama je operativni dio posla kako bi u najkraćem mogućem roku mogli informisati poljoprivrednike da će u periodu proljetne sjetve imati na raspolaganju dovoljne količine mineralnih đubriva”, poručio je Dedić.