Nakon što je Rayanair, prije nekoliko mjeseci, kao razlog otkazivanja letova iz Tuzle, naveo putničke naknade od tri KM koje se uplaćuju Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH, jer dovode u pitanje rentabilnost poslovanja avioprijevoznika, aerodromi u BiH zajednički pokreću inicijativu za ukidanje ove naknade.
Aerodromi Tuzla, Mostar i Banja Luka uputit će zahtjev Direkciji za civilno vazduhoplovstvo kojim će tražiti da se van snage stavi odluka o naplaćivanju putničke naknade od tri KM po putniku i 40 KM po toni prevezenog prtljaga.

- Ryanair je od 1.6. ove godine prestao da saobraća i praktično imamo dva mjeseca i 30.000 putnika koje nismo bili u prilici da opslužimo i da lete sa aerodroma Tuzla. Kada je riječ o toj naknadi od tri KM, aviokompanije kada suspenduju letove tada nema zarade za Direkciju. Samo putnici izgube priliku da lete, a i aerodromi da posluju u kapacitetu u kojem bi eventualno mogli poslovati, rekao je Dževad Halilčević, direktor JP Međunarodni aerodrom Tuzla, izvještava N1.

Iz Direkcije su spremnni na razgovore, ali ukidanje naknade za njih nije opcija.

- I druge zemlje kako u region tako i u EU imaju ovu naknadu koja služi za adekvatno ispunjavanje nadležnosti civilnih vazduhoplovnih vlasti u tim državama, za razvoj i unapređenje civilnog vazduhoplovstva kroz angažovanje kvalifikovanog i iskusnog vazduhoplovnog stručnog kadra i specijalističko i tehničko osposobljavanje, ali i za unaprjeđenje bezbjednosti letenja u generalnoj avijaciji i podizanja nivoa bezbjednosti na međunarodnim aerodromima u BiH, objasnio je Aleksandar Lalović, stručni saradnik za odnose s javnošću Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BHDC-a.

Iz Direkcije među rješenjima navode i subvencije lokalnih vlasti.