Prema Global Muslim Index izvještaju za 2023. godinu, Bosna i Hercegovina je, u odnosu na godinu ranije, sa 6. skočila na 4. mjesto kao najposjećenija halal turistička destinacija u Evropi, a u svijetu s 46. na 43. mjesto.

Azijske zemlje su najbolja odredišta za muslimanske putnike s Malezijom i Indonezijom koje dominiraju indeksom, a slijede ih Turska, Saudijska Arabija i U.A.E.

S obzirom na to da se procjenjuje da je vrijednost ove industrije u turizmu oko 200 milijardi dolara, a halal turisti su sve više zainteresovani za Bosnu i Hercegovinu, jako je bitno za biznise u sektoru turizma da uvide značaj certificiranja jer to donosi kredibilitet i otvara mogućnost za valorizaciju turističkih sadržaja.

Takvu priliku nedavno su prepoznali Hotel Hills Sarajevo i Hotel Hollywood - Sarajevo, koji su uspješno certificirali svoju kuhinju za pripremu i posluživanje halal hrane, a agencija Halal Odmori iz Blagaja postala je certificirana za pružanje halal smještaja u svojim objektima.

Raste potražnja za halal uslugom u turizmu

Posljednjih godina, svjetska turistička industrija je doživjela značajan porast u sektoru halal turizma. Sve više je muslimanskih putnika koji putuju i istražuju globus, a potražnja za putovanja koja omogućuju primjenu islamskih principa je na historijskom vrhuncu.

Ovo su glavni trendovi u halal putovanja u 2024. godini, prema analizi Ahmeda , osnivača i urednika portala The Halal Times.

Uspon halal-prijateljskih destinacija

Zemlje širom svijeta sve više opslužuju muslimanske putnike. Destinacije poput Malezije, Turske i UAE prednjače, dok ih druge brzo slijede. Ove nacije ne samo da nude opcije halal hrane, već također pružaju objekte za molitvu i osiguravaju da su iskustva putovanja u skladu s islamskim vrijednostima.

Halal avanturistička putovanja

Avanturistička putovanja postaju sve popularnija među muslimanskom mlađom demografijom. Halal-friendly avanturističke ture koje poštuju vjerske običaje postaju sve dostupnije, nudeći iskustva poput halal kampiranja, planinarenja, pa čak i ronjenja.

Digitalna transformacija u halal putovanjima

Tehnologija igra ključnu ulogu u rastu halal turizma. Od aplikacija koje lociraju halal restorane i džamije do iskustava virtuelne stvarnosti koja pregledaju destinacije, digitalni svijet čini putovanja pristupačnijim i prilagođenim muslimanskim putnicima.

Porodično i grupno putovanje

Halal trendovi putovanja pokazuju sklonost porodičnom i grupnom odmoru. Smještaj i iskustva koja zadovoljavaju potrebe porodice i poštuju privatnost su sve traženija, čineći porodična i grupna putovanja ugodnijim i bez stresa.

Rast halal krstarenja

Halal krstarenja rijekom i oceanom zauzimaju mjesto u turističkoj industriji. Ova krstarenja nude halal hranu, prostor za molitvu i okruženja bez alkohola, što ih čini popularnim izborom za muslimanske putnike.

Obrazovna i kulturna iskustva

Sve je veći interes za impresivna kulturna i obrazovna iskustva. Muslimanski putnici traže destinacije na kojima mogu naučiti o islamskoj historiji, kulturi i umjetnosti.

Wellness i halal banje

Wellness industrija se prilagođava kako bi se prilagodila halal principima. Banje koje nude usluge koje su u skladu s islamskim običajima, uključujući spolno odvojene objekte i halal certificirane proizvode, su u porastu.

Ekološki prihvatljivo i održivo halal putovanje

Održivost u putovanjima je univerzalni trend koji snažno odjekuje muslimanskom zajednicom. Ekološki prihvatljive i održive opcije putovanja koje su u skladu s islamskim etosom brige o Zemlji su sve popularnije.

Svijet halal putovanja se brzo razvija, odražavajući različite potrebe i preferencije muslimanskih putnika. Od digitalnog napretka do održivog i avanturističkog putovanja, industrija se prilagođava kako bi ponudila inkluzivna iskustva za sve generacije.

Navedeni trendovi ne samo da služe muslimanskoj zajednici, već i otvaraju put za inkluzivniju i kulturno osjetljiviju industriju putovanja te afirmaciju rubnih muslimanskih zajednica kao što je BiH koja je podjednako zanimljiva muslimanskim turistima sa Bliskog ili Dalekog istoka, ali i muslimanima sa Zapada.