Sinkronizirano s dogovorom o litijumu koji je njemački kancelar postigao između Srbije i EU, njemački mediji su počeli objavljivati islamofobnu propagandu koja širi strah o Bošnjacima i Bosni.

U članku „Deutsche Welle“ od 18. jula 2024. “Islamističke tendencije na Zapadnom Balkanu” Claudia Mende navodi da su se Bošnjaci devedesetih godina prošlog vijeka radikalizovali, pritom ne spomenuvši Genocid nad Bošnjacima.

Članak prikazuje karte Balkana u duhu pred-genocidne politike Radovana Karadžića, na kojima se vrši prebrojavanje Bošnjaka. Takve karte evociraju mračne periode iz prošlosti i promoviraju ideje koje su dovele do genocida.

Širenje straha je moćan alat koji se koristi za manipulaciju i kontrolu. Kao motivacija za ovaj opus izazivanja straha i zabrinutost navodi se pokušaj napada na pripadnika osiguranja izraelske ambasade u Beogradu.

Engleska verzija istog članka objavljena 19. jula je još radikalnija i nosi naslov “Da li se islamistička radikalizacija vraća na Zapadni Balkan?” i u njemu se čak tvrdi kako je rat u Bosni promijenio islam u regionu, opet bez riječi o Genocidu nad Bošnjacima.

Spominjati Bošnjake i događaje iz devedesetih godina prošlog vijeka, a ne spomenuti genocid nad njima, predstavlja dezinformaciju i negiranje genocida - kao da se genocid nikada nije dogodio. Ovo je klasičan primjer negiranja genocida prešućivanjem (genocide denial by omission). Prešućivanje tih događaja minimizira zločine i vrijeđa žrtve, te doprinosi historijskom revizionizmu.

Građanin Srbije srpske nacionalnosti izveo je napad na izraelsku ambasadu u Beogradu koristeći samostrel. Po njemačkom državnom rezonu njegova sličnost s Bošnjacima se svodi na islam, na koji je prešao, i luk i strijela. Mentalna slika Srbina sa lukom i strijelom u Njemačkoj izaziva strah i paniku od Bošnjaka . Veoma iracionalno, ali razumljivo.

Ova iracionalnost se temelji na stavu njemačke vlade koja islamiste doživljava kao ljude iz kamenog doba, a pod terminom "islamista" smatraju svakoga ko im ne odgovara: britanskog rektora, bivšeg grčkog ministra finansija, Jevreje, a sada i Bošnjake.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser je izjavila:

"Islamistički huškači, koji mentalno žive u kamenom dobu, nemaju šta tražiti u našoj zemlji".

Ona je pozdravila akciju policije protiv konferencije o Palestini u Berlinu 12.04.2024 koju je okarakterisala islamističkom.

Rektor Univerziteta u Glasgowu uhapšen je i isključen sa konferencije podrške Palestini, koju su između ostalih organizovali i Jevreji iz organizacije Jewish Voice for Peace, gdje je se trebao da online obrati i bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis, kojem je Njemačka zabranila ulazak u zemlju i bilo kakvo obraćanje putem video linka.

Svi oni su ljudi iz kamenog doba koji, prema logici njemačke vlade, podržavaju terorizam. Njemačka država smatra izraz "od rijeke do mora" podrškom terorizmu i hapsi osobe koje ga koriste, čak i na društvenim mrežama. Prema ovoj logici, i oni koji se zalažu za ravnopravnost za sve od rijeke do mora su također teroristi.

Povezivanje kamenog doba s terorizmom zanemaruje historijsku činjenicu da su najveći teroristi bili nacisti. Uprkos svojoj tehnološkoj naprednosti, nacisti su ubijali u ime "progresivnih" ideja, eliminirajući one koji su, prema njihovom mišljenju, ometali taj napredak.

Povezivanje kamenog doba s islamom pokazuje duboko neznanje i aroganciju, slično onom koje su imale prošle njemačke generacije prema Slavenima, smatrajući ih inherentno inferiornim, divljim i nekultiviranim narodom koji razumije samo jezik nasilja. Sovjeti su dokazali netačnost te teze.

Sve ove činjenice pokazuju da u Njemačkoj postoji historijska amnezija u pogledu posljedica ovakvog neznanja i arogancije.

Sve ovo zvuči veoma iracionalno, ali možda i nije. Možda se Nijemci nikada nisu denacifikovali.