Manifestacija se održava pod geslom "Baština - jamac za razvoj prijateljstva i prekograničnog turizma", a zajednički je organiziraju Prokultura - Opservatorij kulturnih politika Split i Središte za cjeloživotno učenje iz Travnika.

Čelnici dva udruženja Nansi Ivanišević i Anto Bilić istaknuli su da ovom manifestacijom žele pridonijeti suradnji Splita i Travnika kulturnim sadržajima i baštinama tih dvaju gradova i njihovim prirodnim ljepotama.

Načelnik Općine Travnika Kenan Dautović istaknuo je da je Travnik tradicionalno vezan za Dalmaciju i more. "Bosna i Hercegovina treba prijatelje i znamo da u Republici Hrvatskoj imamo prijatelja", rekao je.

Direktorica Turističke zajednice Split Alijana Vukšić istaknula je kako je Split grad kulture i sporta u koji svi vole doći te podsjetila na tradiciju Splićana da zimi idu na skijanje na Vlašić.

U sklopu manifestacije, koja traje do 2. lipnja, bit će predstavljene prirodne ljepote i kulturna baština Travnika, održat će se pozorišno-scenski performans te predstavljanja "Travničke hronike" Ive Andrića i "Travničke trilogije" Božene Volić.