Priča o Danoneu mogla bi se ispričati kao bajka. Počinjala bi ovako: “Jednom davno u Barceloni je živio dječak po imenu Daniel koji se ponekad nije osjećao baš najbolje. Otac mu je dao jogurt da vidi hoće li mu biti bolje...”

Ali također bi mogla započeti kao biografija jevrejskog trgovca iz 20. stoljeća uhvaćenog u ratu u Evropi. Počela bi putovanjem čovjeka koji je u Španiju došao iz rodnog Soluna bježeći od takozvanog Prvog balkanskog rata (1912.-1913.).

Ali da bismo se vratili na pravi 'Na početku' Danonea, moramo otputovati mnogo dalje u prošlost. Tačnije do 1492. Te su godine katolički monarsi, po uzoru na druge evropske zemlje poput Francuske i Engleske, protjerali Jevreje s poluotoka. Među onima koji su prvi otišli u Sjevernu Afriku, da bi se kasnije nastanili u grčkom gradu Solunu, bili su Carassovi. Bili su to španski preci Isaaca i njegovog malog Daniela, kojeg su kod kuće zvali 'Danone'.

Danone, inače, dijete sa zdravstvenim problemima, navršilo je 103 godine. Njegov nadimak živi diljem svijeta: njegov se jogurt prodaje u više od 120 zemalja.

Isaac Carasso se sa suprugom i troje djece nastanio u Barceloni, gradu tada poznatom po neuhranjenošću djece. Prisjeća se toga za list ABC Soledad Camacho, direktor marketinga španskog Danonea. Carasso, koji je putovao Evropom prije nego što je stigao u Španiju, bio je šokiran "zdravstvenim stanjem koje je primijetio kod djece", uključujući i svoje vlastito dijete. Situacija ga je, kažu, natjerala na poslovnu odluku: namjeravao je uvesti u Španjolsku "proizvod koji je dobro poznavao: jogurt, popularan u regijama kao što su Turska i Bugarska".

Historičari ističu da je jogurt hrana koja ima davne korijene. Vjeruje se da potječe iz Mezopotamije. Camacho se prisjeća da je "1908. naučnik i dobitnik Nobelove nagrade Ilya Mechnikov istaknuo pozitivne učinke jogurta na crijevnu floru, pokazujući da bakterije koje sadrži pomažu u zaštiti tijela od štetnih bakterija koje nastaju razgradnjom hrane, kao i osiguravajući vitamine B skupine." Ova naučna podrška pridonijela je njegovoj popularnosti u Evropi početkom 20. stoljeća.

Godine 1919. Carasso je počeo proizvoditi jogurt u maloj tvornici u centru Barcelone s ograničenom proizvodnjom. Danas firma ima 96.000 zaposlenih diljem svijeta, 2023. imala je svjetski promet veći od 27,6 milijardi eura.

Prije nego što je osvojio police supermarketa, Danone se prodavao samo u apotekama. Liječnici su potvrdili njegove dobrobiti za zdravlje crijeva. Bio je to lijek. Preporučen od strane kolegija liječnika, ali, uvijek "po pristupačnoj cijeni". Kao što se dogodilo u Evropi, potrošnja jogurta počela je rasti, a s njom i Carassova kompanija, koju je Isaac nazvao po svom djetetu. U roku od nekoliko godina Danone je napustio apoteke i stigao do Madrida gdje je osvojio nepca ljudi plave krvi.

Isabel de Borbón, sestra kralja Alfonsa XII., bila je 'kriva' što je Danone 1927. godine postao dobavljač kraljevske porodice. Dijete je raslo, a tako i posao ali historija je za njih imala druge planove. Soledad Camacho objašnjava: „Tokom Španskog građanskog rata cijela se porodica sklonila u Francusku.“ Nekoliko godina ranije - 1929. - firma je preselila svoje sjedište u Pariz. Tamo je 1939. Isaac umro. Daniel je preuzeo vođenje kompanije.

Zaljubljenik u nauku poput svog oca, studirao je bakteriologiju na Pasteur Institutu, a onda su stigli nacisti. “Drugi svjetski rat natjerao je porodicu da ponovo pobjegne, ovaj put u Sjedinjene Države”, prisjeća se Soledad Camacho. Ondje je Daniel ne samo pronašao novo tržište za kompaniju, već je naučio i nove načine rada. “U poslijeratnom kontekstu, Daniel Carasso iskoristio je prilike u Americi da proširi brend, kombinirajući nauku i tehnologiju s poslovnim strategijama.” Danone su tamo zvali Dannon.

Malo po malo, jogurt je postao nešto više od uobičajene namirnice. Danone je također rastao u Evropi. Iako je firma počela prodavati svoje proizvode kao specijaliziranu hranu s medicinskim svojstvima, širenje u Evropi i Americi dovelo ju je do diverzifikacije i prilagodbe promjenama u potrošnji. ABC