Izrael je počeo uvoziti marokanske automobile nakon trgovinskog embarga koji je Turska uvela Tel Avivu, što je izazvalo velike poremećaje u tamošnjem automobilskom sektoru. Prema izraelskim novinama “Calcalist”, do sada je u Izrael uvezen mali broj automobila marokanske proizvodnje, svi iz Renault grupe (Renault i Dacia), ali očekuju se da će Peugeoti 208 iz tvornice Stellantis u Kenitri stići u nadolazećim mjesecima.

Peugeot 208 koji se u Izrael uvozi iz Maroka je model PURE TECH, odnosno turbo verzija Peugeota, dok se sljedeće godine očekuje dolazak modela 208 opremljenih hibridnim sistemima koji će se proizvoditi u Evropi.

Tvornice Stellantis započele su s proizvodnjom 2019. Prema najavama koje je objavio proizvođač, namjerava udvostručiti proizvodni kapacitet svoje tvornice kako bi dosegla 450.000 automobila godišnje u Maroku. Projekt će doprinijeti otvaranju 2000 novih radnih mjesta.

Izraelsko tržište automobila pati od velike nestašice nekoliko mjeseci nakon što je Turska uvela trgovinski embargo Izraelu zbog njegove kontinuirane agresije na Pojas Gaze, zbog čega se izraelski uvoznici automobila bore da zadovolje potrebe tržišta.

Prošlog augusta izraelski mediji izvijestili su da uvoznici automobila u Izrael pate od velike nestašice poznatih marki poput Hyundaija, Toyote, Renaulta i Forda, koji su prestali stizati iz Turske od maja, dok je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz obećao da će nastojati pronaći nove poslovne alternative, fokusirajući se na lokalnu proizvodnju i uvoz iz drugih zemalja.

Čini se da je Maroko idealna alternativa, jer Rabat nastoji poboljšati svoj izvoz automobila i održava nekoliko trgovinskih sporazuma s Tel Avivom unatoč tamošnjem društvenom i političkom protivljenju.

Prema novinama Al-Araby Al-Jadeed, Maroko pokušava sačuvati ulogu zemlje velike sile u proizvodnji automobila, uključujući i električne. Ova industrija trenutno predstavlja 22% bruto domaćeg proizvoda, a njen izvoz doseže 14 milijardi dolara.

Abraham Institute for Peace Accords izvijestio je da je obujam trgovine između Maroka i Izraela dosegao 8,5 miliona dolara u junu 2024. godine, što je povećanje od 124% u poređenju s istim mjesecom 2023.