Kafa ove godine može biti malo gorka. Suša u Brazilu, najvećem proizvođaču kafe, i jaki tajfuni u Vijetnamu, drugom proizvođaču po veličini, značajno su poremetili globalne lance nabavke kafe. Klimatski događaji povećali su troškove proizvodnje, a cijene kafe dostigle su 263 dolara po toni. Dok Brazil dominira tržištem 'Arabica', Vijetnam je vodeći svjetski proizvođač jeftinijeg zrna 'Robusta' koji se koristi u instant kafi. Međunarodna organizacija za kafu (ICO) izvijestila je da su cijene porasle za otprilike 20 posto u trećem kvartalu 2024. godine, dostižući najviši nivo u gotovo posljednjih 10 godina.

Navodeći da će se rast cijena kafe nastaviti, stručnjak za robna tržišta Zafer Ergezen rekao je: „Promjena temperatura u Vijetnamu dovela je do smanjenja prinosa kafe. Vidjeli smo da je prinos smanjen, posebno kod kafe tipa Robusta. To je smanjilo prodajni apetit proizvođača sa logikom da će 'cijene rasti'. Dakle, kako se ponuda kafe smanjivala, tako su i cijene rasle. Osim toga, postojao je El Nino efekat u prošloj godini i vidjeli smo njegov učinak na svim tržištima. Ali El Nino je sada gotov i La Nina efekat je počeo. Međutim, suša u Brazilu dovela je do očekivanja smanjenja prinosa kafe. Posebno su niske prognoze za narednu sezonu. "To je prirodno dovelo do povećanja cijena kafe", rekao je.

Ergezen je dodao: „Čini se da su nedavna povećanja trajna. To je moguće uporediti sa razvojem cijena kakaa. Porast cijena kakaa nije se odmah odrazio na cijene čokolade, ali danas smo svjedoci povećanja cijena čokolade preko 50 posto, posebno u Evropi. Generalno gledano, cijene kafe će rasti svugdje u svijetu.