“Sjajno.” Tako historičari govore o novom ratnom serijalu „Masters of Air“ čija je prva od devet epizoda upravo emitirana na Apple TV +. „Gospodari zraka“ je utemeljena na istoimenoj knjizi Donalda L. Millera iz 2006. godine.

S istom uspješnom formulom kao „Band of Brothers“ i „The Pacific“ i istrim producentima, Tom Hanks i Steven Spielberg, „The Masters of the Air“ prati kampanju američke jedinice u Drugom svjetskom ratu. Ovaj put priča se fokusira na pilote, posade, mehaničare i komandante 8. američke zračne divizije koji su letjeli iz svojih baza u Engleskoj u čuvenim „letećim tvrđavama“ kako bi bombardovanjem pokorili nacističku Njemačku.

Serija vrlo dobro prikazuje kontrast između moćnih bombardera, čuda aeronautičke tehnike tog vremena koji polijeću u impresivnim falangama, i načina na koji ih se uništava.  Većina tih scena dolazi iz knjige, ali i iz stvarnih svjedočanstava koje je prikupio Miller. Poginulo je 26.000 zrakoplovaca što je puno više smrtnih slučajeva nego što su imali marinci. “Gospodari zraka” pokazuju da je jedino gotre od dlužbe u podmornicama bilo služenje u bombarderima.

Priča prati grupu stvarnih likova kao što su Gale Buck Cleven (Austin Butler) i John Bucky Egan (Callum Turner), poručnici Harry Crosby (Anthony Boyle), Glenn Graham (Darragh Cowley) i Curtis Biddick (Barry Keoghan) ili narednik ešalona podrške Ken Lemmons, kojeg glumi Rafferty Law, sin Judea Lawa. Provjerena formula pričanja priče iz borbene jedinice i naglašavanja ljudske dimenzije njenih pripadnika ponovo funkcionira a u seriji se pojavljuje i rasprava o užasnom razaranju uzrokovanom strateškim bombardiranjem u Drugom svjetskom ratu. U  seriji neki zrakoplovci dovode u pitanje pokolj civila a podvlači se kako je stradanje bilo nužno da bi se stalo u kraj nacistima, kao i da su to nekako Nijemci sami tražili.

Miller pokušava napraviti razliku između američkog bombardiranja, koje je uvijek bilo usmjereno, naglašava on, na napad na njemačku tratnu mašineriju I kampanju ritanaca, koji nisu oklijevali namjerno uništavati gradove.

Ono što se ističe kod serije je njezina tehnička i operativna tačnost (pričane misije su autentične, uključujući i onu koja je završila iskrcavanjem u sjevernoj Africi nakon bombardovanja Regensburga) i produkcijski dizajn koji vodi računa o svemu, od aviona do odjeće avijatičara. Serrija ima i mnoštvo historijskih detalja, prikazana je atmosfera u bazama (i kantinama), sujevjerje članova posade, strah, odnos američkog osoblja s britanskom djecom ili romantični i seksualni odnosi tokom rata.