Devet žena, uglavnom anonimno, optužuje producenta Alaina Sardea, jednog od najpoznatijih u francuskoj kinematografiji, da ih je silovao ili seksualno zlostavljao dok su bile maloljetnice ili mlade glumice, stoji u izvještaju objavljenom u časopisu Elle.

Događaji o kojima se izvještava uglavnom datiraju iz 1980-ih i 1990-ih godina, a prema magazinu, tada nisu bili prijavljeni. Objava članka koincidira s otvaranjem festivala u Cannesu, najvažnijeg u evropskoj industriji, a u isto v rijeme stotinu francuskih kulturnih ličnosti zahtijevaju u članku objavljenom u novinama Le Monde opsežan zakon protiv seksualnog nasilja u Francuskoj.

Među potpisnicama su glumice Isabelle Adjani, Emmanuelle Béart ili Juliette Binoche te spisateljice Leïla Slimani, Christine Angot ili Vanessa Springora.

Glumica “iz televizijskih serija” iz devedesetih i prvog desetljeća 21. stoljeća pod izmišljenim imenom Elsa priznaje kako ju je Sarde, danas 72-godišnjak, 1985. silovao kad je imala 15 godina, pod izlikom profesionalnog sastanka za ulogu u svom privatnom stanu u Parizu. Producent ju je proveo kroz kuću sve dok nije stigao do spavaće sobe. “Odmah sam htjela otići... Ali odjednom me gurnuo na krevet i skočio na mene. Sjećam se jako dobro njegovih usana, njegovih odvratnih usta. Bio je ružan, unatoč lijepo njegovanim rukama. Bilo je brutalno! Još uvijek osjećam pritisak njegovog tijela na svoje. Držao me i silovao“, tvrdi Elsa.

Emmanuelle, još jedno lažno ime, pripovijeda sličan slučaj, dodajući: “Kad sam ispričala priču svom agentu, rekao mi je da tome ne pridajem nikakvu važnost, da je svijet kinematografije takav. Ako budeš insistirala da pričaš o svemu tome, nećeš napraviti karijeru.” Izvođači ili ambiciozne glumice, od kojih neke tvrde da su pretrpjele nagle zastoje u karijeri ili da nisu dobile podršku od svojih agenata kada su im ispričali šta im se dogodilo, kao u slučaju Emmanuelle, opisuju vrlo sličan modus operandi: pozivi u kuću producenta, pokušaji zavođenja, darovi i napadi. U svjedočenjima se povezuju prisilni felacio, seksualno zlostavljanje i silovanje.

U časopisu Elle, producentova advokatica Jacqueline Laffont negira te “lažne optužbe” koje mu pripisuju “ponašanje koje ne odobrava i koje mu je potpuno strano. Alain Sarde ih opovrgava s najvećom odlučnošću i izjavljuje da nikada nije koristio ni najmanju količinu nasilja ili prisile u svojim odnosima sa ženama čiji mu je pristanak uvijek bio bitan.”

Sarde je već bio optužen za "silovanje" u julu 1997. u slučaju luksuznog svođenja u koji su bile umiješane političke, umjetničke i sportske ličnosti u Francuskoj i inozemstvu. Producenta su optužile dvije žene da ih je silovao tokom sastanaka koje je organizirao fotograf Jean-Pierre Bourgeois, koji je 1999. pravosnažno osuđen za teško podvođenje. Sardeov slučaj je odbačen.

Alain Sarde, nakon više od dvjesto filmova u karijeri započetoj 1979., prestao je snimati 2014. Producirao je filmove Jean-Kuca Godarda (Pozdravljam te, Maria, Zbogom jeziku, Film socialisme), Romana Polanskog ( The Chimerical Tenant, The Writer, The Pianist, Venus in Fur, Moon of Ice), André Techiné, Bertranda Taverniera, Jacquesa Doillona, Nicole Garcia, Françoisa Ozona, Daniela Auteuila i Davida Lyncha.

Druge žene prijavljuju silovanje, pokušaj silovanja, pa čak i pokušaj svođenja. Za to ga optužuje i glumica Annelise Hesme. Godine 1997. kada je bila u dobi od 20 godina, na samom početku svoje karijere, upoznala je Alaina Sardea u uredima njegove producentske kuće. Producent, koji je tada imao 45 godina, nije joj ponudio ulogu, već “posao eskorta”.

Kako tvrdi glumica, kazao joj je: „Ja organiziram večere s glumcima, rediteljima, distributerima [...]. I vole za svojim stolom imati lijepe duhovite žene, poput tebe. Naravno, plaća se, a ako je na lotu neko ko vam se svidi, slobodno noću zaradite više novca...”

U isto vrijeme, u članku objavljenom u Le Mondeu, stotinjak osoba pridružuje se zahtjevu za donošenje zakona protiv seksualnog nasilja, peticiji koju su pokrenule Fondacija žena, #Metoomédia i glumica Anna Mouglalis. “Ima nas 100, ali u stvarnosti smo stotine hiljada”, stoji u tekstu članka popraćenom “Naši govori su u #MeToo otkrili stvarnost zaglibljenu u poricanju: seksističko i seksualno nasilje je sistematsko, a ne iznimka. Međutim […], ko nas zapravo sluša?”, objašnjavaju.

Među potpisnicama su glumice Isabelle Adjani, Charlotte Arnould, Emmanuelle Béart, Juliette Binoche, Judith Godrèche i Isild Le Besco (obje su prijavile napade), spisateljice Leïla Slimani, Christine Angot i Vanessa Springora te glumac Philippe Torreton. “Sedam godina govorimo u svoje ime i u ime svih žena, muškaraca i djece koji to ne mogu učiniti”, pišu. “Mi nismo brojevi: žene i muškarci iz svih profesionalnih područja, okupljamo se kako bismo zahtijevali sveobuhvatan zakon protiv seksualnog i rodnog nasilja, ambiciozan i opremljen resursima. Jer unatoč hrabrosti žrtava, nekažnjivost raste.”

U Cannesu će neki od filmaša koji potpisuju manifest biti prisutni na otvaranju ili slijedećih dana tokom takmičenja. Judith Godrèche će danas premijerno prikazati 17-minutni kratki film pod naslovom Moi Aussi, snimljen u jednom danu i izgrađen na više od 6000 svjedočanstava drugih žrtava seksualnog nasilja.