Fakultet umjetnosti i nauka Univerziteta Columia izglasao je u četvrtak nepovjerenje predsjednici Minouche Shafik, izvještava više medija.

Ovaj potez odražava nezadovoljstvo koje osjećaju neki u kampusu zbog Shafikinog nedavnog svjedočenja u Kongresu i njenog odgovora na propalestinske studentske proteste.

Shafikovo svjedočenje pred kongresnim komitetom 17. aprila fokusiralo se na odgovor Univerziteta na sve veći broj izvještaja o antisemitizmu.

Nakon saslušanja, Shafik se obračunala s propalestinskim demonstrantima, što je dovelo do hapšenja više od 100 osoba od strane njujorške policije. Narednih dana uhapšeno je još studenata.

Slične demonstracije održane su u znak solidarnosti na univerzitetima širom zemlje, što je dovelo do više hapšenja na NYU, Yaleu i nekoliko drugih kampusa.

Rezolucija o nepovjerenju Shafik osudila ju je za kršenje "osnovnih zahtjeva akademske slobode" i za "njeni napad bez presedana na prava studenata", navodeći da oboje zahtijevaju "nedvosmislenu i naglašenu osudu".

Od 709 članova fakulteta koji su glasali, 65% je bilo za rezoluciju o nepovjerenju, 29% je glasalo protiv, a 6% je bilo uzdržano, navodi Columbia Spectator.

Rezoluciju je predstavio ogranak Columbie u Američkom udruženju univerzitetskih profesora (AAUP), profesionalna organizacija fakulteta.

 „Izgubili smo poverenje u sposobnost više administracije, koju predstavlja predsjednik, da donosi ispravne odluke za Columbiu na osnovu niza grešaka i pogrešnih proračuna i prekoračenja i kršenja normi upravljanja i standarde administrativnog ponašanja u protekloj akademskoj godini", rekao je David Lurie, predsjednik ogranka AAUP u Columbiji, za Spectator.

Ben Chang, portparol Univerziteta, rekao je u saopštenju u petak: "Predsjednikica Shafik nastavlja da se redovno konsultuje sa članovima zajednice, uključujući fakultet, administraciju i povjerenike, kao i sa državnim, gradskim i lokalnim liderima."

"Ona cijeni napore onih koji rade uz nju na dugom putu koji je pred nama da ozdrave našu zajednicu", rekao je Chang.

Na Univerzitetu Columbia ima preko 4.600 redovnih fakulteta i oko 80% njih nije učestvovalo u glasanju, istakao je zvaničnik univerziteta.

Columbijin AAUP ogranak je ranije predložio da Senat Univerziteta izglasa nepovjerenje Shafik.

Senat je stao bez kritike i umjesto toga je donio rezoluciju kojom se poziva na istragu o njenim postupcima, navodi New York Times.

Tenzije vezane za rat Izrael-Hamas dramatično su eskalirali na fakultetima širom zemlje.

Druge univerzitetske članove uprava, poput predsjednika i prorektora Univerziteta Južne Kalifornije, također su službeno osudili članovi fakulteta zbog njihovog odnosa prema propalestinskim protestima u kampusu. Prošle godine, odvojeno saslušanje u Kongresu o antisemitizmu dovelo je do ostavki predsjednice Harvarda Claudine Gay i predsjednice Univerziteta Pennsylvania Liz Magill.