Trener holandskog Feyenoorda Arne Slot objavio je danas da će ovog ljeta zamijeniti Jirgena Kloppa na mjestu glavnog trenera u Liverpoolu.

"Mogu potvrditi da ću sljedeće sezone biti trener Liverpoola", rekao je Slot na konferenciji za novinare u petak.

Slotu su ranije slali ponude Tottenham, Chelsea i Leeds. On je u maju prošle godine potpisao novi ugovor koji bi ga zadržao u Feyenoordu do 2026. godine, ali je naveo želju da napravi sljedeći korak u karijeri.

Slot bi trebao zamijeniti Kloppa koji će ove nedjelje voditi svoju posljednju utakmicu Liverpoola protiv Wolverhemptona, nakon što je Nijemac proveo posljednjih devet godina na Anfieldu.

Tokom svog boravka u Liverpoolu, Klopp je osvojio Ligu šampiona 2019. godine, Premijer ligu 2020., kao i FA kup 2022. i dva trofeja Karabao kupa 2022. i 2024. Takođe je osvojio trofeje na Svetskom klupskom prvenstvu i UEFA Superkupu u 2019.

Klopp je najavio odlazak iz Liverpoola u januaru ove godine, navodeći nedostatak energije da nastavi da vodi klub na najvišem nivou.

Arne Slot će zamijeniti Kloppa na mjestu menadžera Liverpoola - ali ko je čovjek za kojeg vjeruju da ih može uvesti u ovu novu eru i šta mogu očekivati ​​od ovog 45-godišnjeg holandskog trenera?

Jamie Carragher kaže da Liverpoolov potez da angažuje Arne Slot pokazuje nedostatak trenutno dostupnih "top menadžera".

U razgovoru za Sky Sports, bivši defanzivac Liverpoola Carragher je rekao: „Iz Feyenoorda u Liverpool je ogroman skok i mislim da to pokazuje u ovom trenutku da vjerovatno nedostaje pravih vrhunskih menadžera, kada pogledate na koga Liverpool ide“.

"U početku je to bio Xabi Alonso - to mu je tek prva puna sezona kao treneru - onda se pričalo o Rubenu Amorimu iz Sportinga, koji ima samo 39 godina."

Carragher je dodao da se scenario sa Slotom na Anfieldu razlikuje od onog koji je Klopp naslijedio 2014. nakon svog vremena na čelu Borussije Dortmund, ili onog u koji je Rafa Benitez ušetao 2004. nakon što je napustio Valensiju.

"Mislim da to nije kao da dolazi Benitez ili Klopp," rekao je. "Benitez je došao sa dvije titule La Lige i Kupa UEFA, ili Klopp koji je osvojio nekoliko titula u ligi i došao do finala Lige prvaka. Liverpool je tada zapravo bio u drugom prostoru. Taj tim Liverpoola pod Benitezom čiji sam ja član tada, mi smo bili tim koji se trudio da se kvalifikuje među prva četiri. Isto je bilo i sa Kloppom kada je ušao. Ali Liverpool je sada u drugoj eri. Oni zapravo zamišljaju sebe da će svake sezone biti izazov za Premijer ligu. Sljedeće sezone, u Ligi prvaka, očekivali bi da prođu barem do četvrtfinala. Mislim da je to ogroman skok, ali on je očigledno odličan trener sa odličnim rezultatima do sada. Vidjet ćemo", rekao je Carragher.