Filmski reditelj Mohammad Rasoulof pobjegao je iz rodnog Irana nakon što ga je sud prošle sedmice osudio na osam godina zatvora, bičevanje i oduzimanje imovine zbog krivičnog djela "dogovora s namjerom da se počine zločini protiv sigurnosti zemlje".

"Teška srca odabrao sam egzil. Islamska Republika oduzela mi je pasoš u septembru 2017. Stoga sam morao potajno napustiti Iran", stoji u izjavi koju je objavio reditelj s "neotkrivene lokacije " u Evropi.

Rasoulof je najavio bijeg dan prije početka 77. izdanja Filmskog festivala u Cannesu na kojem se u konkurenciji prikazuje njegov novi film „Sjeme svete smokve“. To je produkcija zbog koje je Iranac uvjeren da će mu donijeti novu kaznu.

“Prije otprilike mjesec dana advokati su me obavijestili da mi je presuda od osam godina zatvora potvrđena na žalbenom sudu i da će uskoro biti izvršena. Znajući da će se vrlo brzo saznati vijest o mom novom filmu, znao sam da će se, bez sumnje, na tih osam godina dodati nova kazna. Nije imao puno vremena da donese odluku. Morao sam birati između zatvora ili napuštanja Irana. Teška srca odabrao sam egzil.”

Iranski filmaš trenutno je jedan od najvažnijih u svojoj zemlji. Godine 2020. osvojio je Zlatnog medvjeda s filmom „The Lives of Others“, a 2017. njegov film „From Him A Man of Integrity“ izabran je za najbolji film u sekciji Un Certain Regard. Njegov film, kritičan prema režimu, doveo ga je do brojnih problema s vlastima u zemlji, zbog čega je već dva puta osuđivan na zatvorske kazne. Posljednji je put uhapšen u julu 2022. zbog kritiziranja represije nad protestima izazvanim urušavanjem zgrade koje je uzrokovalo desetke mrtvih. Osam mjeseci kasnije pušten je iz zdravstvenih razloga, ali u kućni pritvor.

Prošle sedmice je Rasoulofov advokat Babak Paknia na društvenoj mreži X izjavio da je "glavni razlog za ovu kaznu to što je snimao filmove i dokumentarce". Reditelj u pismu ne pojašnjava hoće li prisustvovati premijeri svog filma u Cannesu te upozorava da se na dio glumačke ekipe i druge odgovorne za film vrši "pritisak, ispitivanje i zabrana napuštanja zemlje".

„Sjeme svete smokve“ smješteno je pričom tokom nedavnih protesta u Teheranu. Sniman je u tajnosti i prvi je film redatelja koji će se takmičiti za Zlatnu palmu. Represija iranske vlade nad filmašima nije nova; Jafar Panahi je 2023. godine osuđen na šest godina zatvora zbog sudjelovanja u antivladinim protestima.