Nakon ruske agresije na Ukrajinu, Zapad je proširio sankcije zemlji kojom predsjedava Vladimir Putin, kao i brojnim ličnostima te zemlje poput samog predsjednika ili njegovog bliskog kruga saradnika. Ali ove mjere su takođe utjecale na važne ruske tajkune, bez obzira žive li u zemlji ili ne, koji su vidjeli da im je imovina rekvirirana i zaplijenjena.

Abramovich (Chelsea), Fridman (DIA) ili Usmánov (rudarski sektor) su neki od pogođenih. Ali i drugi koji su u ova dva mjeseca umrli "u čudnim okolnostima" koje upućuju na samoubistvo, ali i izazivaju sumnje u moguća ubistva. Zajedničko im je bilo da su se protivili ratu u Ukrajini.

Dan nakon što je počela agresija na Ukrajinu, 25. februara, zamjenik glavnog direktora Gazpromovog Jedinstvenog centra za korporativnu sigurnost, Alexander Tyulyakov, pronađen je mrtav u seoskoj kući u blizini St. Petersburga.

Policija je pored njegova tijela pronašla ceduljicu u kojoj je objašnjeno da je odlučio počiniti samoubistvo. Ali razlozi nisu bili jasni. Tjuljakov (61) je desetak godina radio za Gazprom, ruskog plinskog diva.

S druge strane, RBC je objavio da se prvi slučaj dogodio u mjesecu januaru. Glavni menadžer Gazproma Leonid Shulman (60) pronađen je mrtav u kupaonici jedne seoske kuće u Lenjingradskoj regiji. Nosio je i bilješku u kojoj je govorio o samoubistvu. Medij je objasnio da je bio na bolovanju kada je navodno sebi oduzeo život.

Početkom marta pronađeno je tijelo ruskog oligarha ukrajinskih korijena, Mihaila Watforda. Taj 66-godišnji muškarac pronađen je obješen u garaži luksuznog Wentworth Estatea u Surreyu u Engleskoj. Prema TN-u, rat u Ukrajini mogao je biti razlog, jer ga on nije podržavao. BBC je objasnio da je Watford živio u kući sa suprugom, državljankom Estonije, i troje djece.

Ruske novine Kommersant izvijestile su 24. marta o smrti milijardera Vasilija Melnikova, za kojeg se navodi da je radio za medicinsku firmu MedStorm. Tijelo oligarha pronađeno je u njegovom luksuznom stanu u Nižnjem Novgorodu, šestom po veličini gradu u zemlji. Takođe su pronađena tijela njegove supruge, stare 41 godinu, te njegovo dvoje djece, od četiri i deset godina. Svi su imali ubodne rane, a na mjestu zločina pronađeni su noževi korišteni za ubistva.

Djeca su pronađena u svojoj sobi, supruga u spavaćoj sobi, a muškarac u kupaonici, s prekinutom arterijom. Navodno je muškarac prije samoubistva ubio svoju porodicu, iako medij Glavred objašnjava da bi uzrok događaja mogao biti mogući obračun s bivšim poslovnim partnerom. Sa druge strane, nekio mediji su izvijestili o mogućem ubistvu  budući da nisu podržavali rusku invaziju na Ukrajinu.

Tijelo Sergeja Protosenya, bivšeg top menadžera ruskog energetskog diva Novateka, druge najveće ruske firme uključene u proizvodnju prirodnog plina, pronađeno je zajedno s tijelom njegove supruge i kćeri prošle sedmice u uznajmljenoj vili u Španiji. Taj 55-godišnji milioner pronađen je obješen u vrtu zgrade koja se nalazi u Lloret del Maru.

Njegova supruga i kćer pronađene su u krevetima s ubodnim ranama na tijelu, dok su pored njegovog tijela pronađena sjekira i nož. Porodica je uglavnom živjela u Francuskoj, a oligarhovu smrt potvrdili su ruski državni mediji prošlog četvrtka. U ovom slučaju, najjača teorija je da je ubio svoju ženu i kćer, a zatim se ubio.

Samo dan prije, u Moskvi, ruske vlasti objavile su pronalazak tijela bivšeg potpredsjednika Gazprombanke Vladislava Avaeva, zajedno s tijelom njegove supruge i kćeri. Tijela je pronašao rođak, nakon što ih nekoliko dana nije mogao kontaktirati.

Stan bivšeg člana treće najveće banke po imovini u Rusiji zaključan je iznutra, a u rukama Avaeva pronađen je pištolj, što je dovelo do sumnje da je možda ranije pucao u suprugu i 13-godišnju kćer i onda počinio samoubistvo.