Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ponovo je skrenuo pažnju na potrebu za reformom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) svojom poznatom frazom “svijet je veći od pet”. Ova poruka, koja se odnosi na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska) koje imaju pravo veta, postala je centralna tema tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Erdoğan je više puta istakao da trenutni sastav Vijeća sigurnosti nije pravedan i da ne odražava stvarnu globalnu dinamiku. Njegova fraza “svijet je veći od pet” naglašava potrebu za uključivanjem više zemalja u proces donošenja odluka kako bi se osigurao pravedniji i efikasniji međunarodni sistem.

Ove godine, njegova poruka je bila prikazana na reklamnim kamionima koji su kružili New Yorkom, privlačeći pažnju delegata i prolaznika. Erdoğan je naglasio da je reforma Vijeća sigurnosti ključna za postizanje globalne pravde i mira.

Ova inicijativa dolazi u trenutku kada mnoge zemlje izražavaju nezadovoljstvo trenutnim sistemom UN-a, tvrdeći da on favorizira moćne države na štetu manjih nacija. Erdoğanova poruka odražava rastući pritisak za promjenama unutar međunarodnih institucija kako bi se bolje odgovorilo na izazove 21. stoljeća.