Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavljanju istrage protiv Bakira Izetbegovića, Reufa Bajrovića i Emira Suljagića, a koji su ranije prijavljeni za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, objavila je Istraga na svom X nalogu. Njih je prijavio Slaven Raguž 1. augusta 2022. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, nakon zaprimljene krivične prijave, 4. decembra 2023. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv imenovanih zbog osnova sumnje da su počinili navedeno krivično djelo.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je krajem mjeseca jula 2022. godine medijski najavljena intervencija Ureda visokog predstavnika u Izborni zakon BiH kojom bi se navodno ovaj Zakon izmijenio u skladu sa Odlukom Ustavnog suda U 23/14 (Predmet Ljubić), da se povodom najavljene intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta odvijala, kako je navedeno u prijavi prava medijska haranga, na Ured visokog predtavnika, zbog navodnog potencijalnog pogodovanja političkim zahtjevima Hrvata kao i haranga protiv političkih zahtjeva Hrvata.

 

„Naime, sporne izjave osumnjičenih Emira Suljagića, Bakira Izetbegovića i Reufa Bajrovića kada se posmatraju sa aspekta postojanja bitnih elemenata koji čine biće ovog krivičnog djela ukazuju na lični stav osumnjičenih, te stoga njihove izjave ne dostižu potreban i dovoljan nivo koji bi mogao potaknuti na nasilje, ili mržnju, usmjerenu protiv grupe osoba ili člana određene grupe s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovjest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, u konkretnom slučaju u odnosu na pripadnike hrvatskog naroda, iz čega proizilazi da se u ovom slučaju više radi o uvredljivim izjavama koje kao takve nisu podobne da izazovu nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost, niti su podobne da podstaknu na nasilje ili mržnju protiv pripadnika hrvatske nacionalnosti, te uvažavajući odredbe člana 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava koja kao i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, garantuje svakoj osobi slobodu mišljenja, ali istovremeno propisuje da svako pozivanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju koje predstavlja podsticanje na diskriminaciju treba biti zabranjeno zakonom. Ovaj zahtjev ne podrazumjeva obaveznu kriminalizaciju takvih postupaka. Za postojanje krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti naši zakoni zahtijevaju postojanje radnje učinjenja koja se može shvatiti kao pozivanje na mržnju (izazivanje), ali uz nju kriminaliziraju i raspirivanje i to ne samo mržnje nego i razdora ili netrpeljivosti, a što u kontekstu prethodno izloženog ne potpada pod navedeno, pa je u skladu sa članom 224. stav 1. tačka c) ZKP BiH odlučeno kao u dispozitivu naredbe. U smislu člana 224. stav 3. ZKP-a BiH, takođe vas obavještavamo da Tužilaštvo može ponovo otvoriti istragu ukoliko dobije nove činjenice i okolnosti koje ukazuju da postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo“, navodi se u obavijesti Tužilaštva BiH.