Po svemu dobronamjeran, otvoren, beskrajno uvjeren da ono što će ponuditi Mostaru će i izvršiti. Ne postoji verzija u kojoj će nešto obećati, a da to ne izvrši. „Obećanje je svetinja, ispunit ću makar poginuo“, tvrdi prof. dr. Đani Rahimić, kandidat za gradonačelnika Mostara. I zaista to nisu isprazne riječi, jer to potvrđuje njegovo djelo i radni elan.

Ističe da njegova vizija Mostara nikome nije prijetnja, pa tako ni Hrvatima. „Gledamo ko je sposoban, govorimo o viziji, o poštenju“, kaže Rahimić, objašnjavajući da je podjela prisutna, da traume postoje, da neki to potenciraju, ali da tome treba stati na kraj. Mišljenja je da ljudi u Mostaru osjećaju da su takvi odnosi suštinski prevaziđeni.

Ne stidi se ni svoje vjere, ni svoje nacionalnosti, ali smatra da mu je osnovni motiv kandidature osjećaj da može biti gradonačelnik svim Mostarcima.

Osjeća li se neugodno u zapadnom dijelu Mostara, pitali smo ga? Je li spreman otići kod hrvatskih navijača kada nastupe tenzije u Mostaru? Je li prema nekim tumačenjima mostarska Fina gradska raja, je li mu bitniji centar Mostara od Podveležja? Je li ga njegov dedo Bećir Boškailo, jedan od pokretača SDA u Hercegovini, učio i usmjeravao prema nekoj „Islamskoj republici“ ili tzv. „Bošnjačkoj državi? Šta je o svemu tome imao za reći Đani Rahimić?

Iz svojeg iskustva Đani Rahimić prepričava neke komične situacije oko predrasuda koje Hrvati imaju prema Bošnjacima, prema njemu posve bespotrebno. Govorio je i o svojoj ljubavi prema biciklizmu te kako su ga u kandidaturi podržali njegovi prijatelji Hrvati.

Đani Rahimić približava i opću predizbornu situaciju u Mostaru, a osvrće se i na slučaj „Boška Ćavar“. Pitali smo je li trojka sazrijela nakon što se otkrilo da je Boška Ćavar bila „igrač druge strane“? Je li moguće jedinstvo probosanskih stranaka? Hoće li kandidati trojke biti odani Mostaru ili koalicijskim dogovorima svojih sarajevskih centrala sa HDZ-om? Kako misli djelovati u vezi uzurpacije vakufske imovine u Mostaru i kako misli rješiti opstrukciju izgradnje Mevlana centra? Je li spreman na sabur, s obzirom da je nužno graditi srušene međunacionalne mostove?

Zapravo, Đani Rahimić suštinski objašnjava šta podrazumijeva riječ odgovornost, i to specificirano kada je riječ o lokalnoj razini. To se ponajbolje vidi u onom djelu u kojemu kao stručnjak i direktor Javnog preduzeća (JP) “Komunalno” Mostar objašnjava problem odlaganja otpada, naglašavajući zašto su posve u krivu oni koji se u predizborne svrhe razmeću brzim rješenjima u toj vrlo kompleksnoj problematici.