Politička "nedonoščad" pojava je koja, nažalost, obilježava bosanskohercegovačku političku scenu u ovom trenutku.  Bošnjacima su zadali toliko patnje i boli da će trebati najmanje jedan mandatni period kako bi se pospremila sva poganašćina koja će ostati iza njih. Među mnogima, posebno je izražena pojava Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, koji bi rado obnovio svoj mandat, a u kampanji ne preza ni od notornih izmišljotina poput one da SDA dijeli „otrov i oružje“ preko humanitarne oraganizacije „One nation“.

Lažne Kasumovićeve navode je nakon provjere demantirala SIPA. No, učestali su i napadi Kasumovića i njegovih isljedničkih aktivista na Islamsku zajednicu BiH. Najbolji primjer dala je nedavno Kasumovićeva „halal“ desna ruka Mirza Husetić (kakva je Fudi tek lijeva za ispiranje nečisti nećemo ni zamišljati), inače medicinski tehničar zaposlen u privatnoj klinici „Medicom“, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica i Komadant civilne zaštite Grada Zenica.

Husetić je na nedavnom skupu napao Mustafu ef. Spahića, uglednog imama Islamske zajednice, autora velikog broja knjiga, nadahnutog imama, hatiba i muallima te čovjeka koji je 1983. godine robijom platio svoje ideale u montiranom procesu Mladim muslimanima na čelu sa Alijom Izetbegovićem. Za Husetića je ef. Spahić „dementni starac Mujki“ i „dementni magrac“ te je pritom vrlo oštro upozorio: „Upamtite, magarac kada se natovari knjigama nije akademik“. Eto, zna o akademicima nešto medicinski tehničar Husetić.

Međutim, na istom skupu, potaknut svojom intelektualnom „halal“ perjanicom na Mustafu ef. Spahića se obrušio i sam Fuad Kasumović. „Mujkiju da kažem nešto, sram te bilo, varo si svoj narod bošnjački ko hodža, držo si ublehu, nema više laži Mujki Spahija“, prodero se Kasumović i Spahićeva predavanja nazvao „palamuđenjem“ i „ispiranjem mozga“.

Mirza Husetić jednom je probao da se bavi kulturom, onom bošnjačkom, obećavajući da će navodno preporoditi zenički ogranak BZK „Preporod“. Od toga, naravno, nije bilo ništa pa je sreću komadanta pokušao naći u zeničkoj Civilnoj zaštiti. Prema snimkama koje smo pronašli na internetu njegovi govori u uniformi komandanta liče i zvuče kao kad djevojčica ispred sebe poreda barbike i uvjerava ih da je „najljepša na svijetu“. A barbrike, sve redom, trebale bi da klimaju glavom. No, pošto to nije moguće, ljuta djevojčica im kida glave i vrišti da hoće drugu igračku.   

No, prije nego je krenuo infantilizirati i feminizirati Civilnu zaštitu Husetić u svojim pomahnitalim političkim vratolomijama, uz svojeg stranačkog šefa, u narodu označenog i kao „Fujdo“, nije prezao od toga da zloupotrijebi zenički BZK „Preporod“, najstariju bošnjačku instituciju kulture, da nešto ušićari kao navodno prvi među zeničkim Bošnjacima. Ipak, kako je bilo jasno da prvi među bošnjačkim kulturnjacima ne može biti komadant barbikama, Husetić je morao odstupiti.

Uz Husetića, kao prvak bezobrazluka i neodgoja, ne zaboravimo i Kenana Uzunovića, koji je karijeru počeo u Kasumovićevim redovima pa je javno poručio svima „da se napuše k....“. Uzunović je pred američkim ambasadorom potom izvršio rukoljub te svojim glasom pomogao da se nametne vlada trojke.

Što se Husetića tiče, bilo bi dobro da, kad već proziva Mustafu ef. Spahića, objasni narodu šta je tačno naučio tokom svojeg školovanja i za šta je tačno, s obzirom na obrazovanje, kvalifikovan da priča. Odnosno, podrazumijeva li, recimo, njegovo obrazovanje, uz rukovanje medicinskom pikicom, i neka politološka i sociološka i vjersko-pedagoška znanja. Jer ona Mustafe ef. Spahića su neosporna. Nadalje, da li njegovo znanje medicinskog tehničara odgovora komadantu Civilne zaštite ili više priliče medicinskom tehničaru koji na lutki demonstrira kako se oživljava insan „usta na usta“, upuhivanjem zraka.   

No, šalu na stranu, jer Husetić ima jednu ozbiljnu ambiciju. Naime, neko bi mogao primjetiti da svojom pojavom podsjeća na koku sa peradarske farme koja pretjeruje sa GMO tovljenjem. Vlasnik farme je, naravno, ko drugi nego prvi uzgajivač svih kokoši u Zenici Fuad Kasumović.

No, ta jedna GMO koka sada je umislila da može biti horoz. I to ne bilo kakav horoz! Ova zamjena roda u peradarstvu je porodila misao u Husetićevoj glavi da je neka vrsta imama, mudžedida, obnovitelja vjere u Zenici i okolnim krajevima.

"Allaha mi", viče po skupovima upozoravajući na neku SDA prijetnju dok mu od GMO hrane i nadimanja puca košulja. Naravno, nije cilj prosvijetliti javnost, nego udariti u Islamsku zajednicu i osumnjičiti je, prokazati je, a sa ciljem da Husetić preko koke i horoza na kraju postane neka vrst muftije, odnosno pravnim rječnikom - paramuftije.


Mirza Husetić na improviziranoj paramimberi drži parahutbu kao Kasumovićev paramuftija 

No, sada zaista šalu na stranu. Pojave poput one Husetićeve (vidjeli smo to na primjeru Kenana Uzunovića i familije Isak) dokazuju da sa lokalnog nivoa ovakvi vrlo brzo nekim čudom bivaju torpedirani na više nivoe, entitetske, državne itd. Naivan je onaj ko misli da je ovo problem samo lokalne zajednice.

Razmišljali smo i o tome da nazovemo Mustafu ef. Spahića za izjavu, no, znajući njegovu bujnu maštu i beskrajnu dosjetljivost i duhovitost, uvjereni smo da bi izveo neku varijaciju na hićaje o Nasrudin Hodži i njegovom magarcu. Pošto smo sigurni da Husetić ne razumijeva finese usmene bošnjačke književnosti, zaključili smo da bi to bila neprilična polemika. Pristojni ljudi nikako ne bi dopustili da porede papalinu sa ajkulom, ili da organiziraju natjecanje u polemičkom trčanju intelektualnog Amela Tuke i barbike koja se naziva komadantom civilne zaštite.