Mapa Piri Reisa, stara više od 500 godina, i dalje izaziva kontroverze i fascinaciju među historičarima i ljubiteljima misterija. Ova mapa, koju je 1513. godine izradio osmanski admiral i kartograf Piri Reis, prikazuje dijelove svijeta s nevjerojatnom preciznošću, uključujući i obalu Antarktike, koja je službeno otkrivena tek 1820. godine.

Mapa Piri Reisa otkrivena je 1929. godine u Topkapi palati u Istanbulu. Tokom reorganizacije i katalogizacije starih dokumenata u palati, istraživači su naišli na ovu fascinantnu mapu koja je izrađena na pergamentu od gazeline kože i sadrži detalje koji su daleko ispred svog vremena.

Piri Reis je tvrdio da je svoju mapu zasnovao na oko 20 starijih mapa, uključujući one koje su izradili portugalski i španski kartografi, kao i mape koje je nacrtao Kristofor Kolumbo. Ono što ovu mapu čini posebno intrigantnom je prikaz obale Antarktike bez leda, što sugerira da je neko mogao mapirati ovaj kontinent prije nego što je bio prekriven ledom.

Misterija Antarktike

Kako je moguće da mapa iz 1513. godine prikazuje Antarktiku, kontinent koji je službeno otkriven tek 300 godina kasnije? Jedna od teorija je da su drevne civilizacije imale naprednu tehnologiju za pravljenje mapa i da su putovale do Antarktike prije nego što je kontinent bio prekriven ledom.

Ova hipoteza otvara vrata mogućnosti da je neka zaboravljena civilizacija imala kapacitet da putuje i mapira svijet na način koji je daleko ispred svog vremena.

Kontroverze i debata

Mapa Piri Reisa izazvala je brojne debate među historičarima i geolozima. Dok neki vjeruju da je mapa dokaz postojanja naprednih drevnih civilizacija, drugi su skeptični i smatraju da je prikaz Antarktike rezultat slučajnosti ili pogrešnog tumačenja.

Bez obzira na to, mapa Piri Reisa ostaje jedan od najfascinantnijih artefakata iz prošlosti, koji i dalje izaziva znatiželju i divljenje.

Biografija Piri Reisa

Piri Reis, rođen kao Muhiddin Piri oko 1470. godine u Galipolju, bio je osmanski admiral, navigator, geograf i kartograf. Odrastao je u pomorskoj porodici i od malih nogu plovio sa svojim amidžom, poznatim admiralom Kemalom Reisom.

Zajedno su učestvovali u brojnim pomorskim bitkama i ekspedicijama, uključujući ratove protiv Venecije i Španije. Nakon smrti svog amidže 1511. godine, Piri Reis se povukao u Galipolje i posvetio se kartografiji. 

Otkriće mape Piri Reisa otvorilo je vrata novim istraživanjima i spekulacijama o drevnim civilizacijama i njihovim sposobnostima kartografije. Iako je samo trećina originalne mape preživjela, ona i dalje ostaje jedan od najfascinantnijih artefakata iz prošlosti.