Malezijska policija objavila je da je uhapsila ukupno 355 osoba u sklopu istrage o stotinama slučajeva djece koja su pretrpjela fizičko, seksualno i psihičko zlostavljanje u udomiteljskim domovima u Maleziji. Najmanje 402 djece u dobi od jedne do 17 godina spašenih iz ovih centara prošle sedmice možda su bili žrtve svih vrsta zlostavljanja.

Glavni policijski inspektor Razarudin Husain rekao je na konferenciji za novinare da je 171 osumnjičenik u dobi između 17 i 64 godine uhapšen 11. septembra u prvoj fazi operacije usmjerene protiv članova Global Ikhwan Services and Business Holdinga (GISB).

Taj konglomerat je optužen da vodi ove "kuće užasa" i da ima veze sa zabranjenom islamističkom sektom Al-Arqam. Druga hapšenja već su se dogodila u četvrtak, uključujući ono glavnog izvršnog direktora GISB-a, Nasiruddina Alija, i 30 drugih članova organizacije, uključujući njegovu suprugu i 19 rukovodilaca grupe.

Glavni inspektor malezijske policije rekao je da su pretresena 82 ureda GISB-a, koji ima opsežno poslovanje u prehrambenom, obrazovnom i ugostiteljskom sektoru u oko 20 zemalja, uključujući Indoneziju, Singapur, Egipat, Saudijsku Arabiju, Francusku, Australiju i Tajland. Oko 186 žrtava spašeno je tokom operacije, rekao je.

Također je rekao da su tokom operacije pronađeni dokumenti koji povezuju skupinu s učenjima Ashaari Muhammada, tadašnjeg vođe kontroverzne sekte Al-Arqam, cenzurirane 1990-ih zbog odstupanja od zapovijedi islama.

Malezijske vlasti, koje su dijelile detalje preliminarne istrage tokom prošle sedmice, rekle su da su medicinski testovi na 392 spašenih pokazali znakove fizičkog i emocionalnog zlostavljanja. Šef policije također je rekao da su društvenim mrežama kružile snimke žrtava koje su premlaćivane, bičevane i pipkane po prsima i genitalijama, te navodi da su bile podvrgnute radnom iskorištavanju i pothranjenosti.

Rekao je i da su neke maloljetnice bile bolesne ili s invaliditetom te da ih je najmanje 13 silovano. Prema istrazi, većinu djece rodili su članovi GISB-a i ostavili su ih u centrima za brigu te organizacije ubrzo nakon rođenja, što znači da mnogi roditelji možda nisu svjesni identiteta svoje djece.

GISB je isprva negirao sve optužbe o nasilju i čak je rekao da ne upravlja centrima uključenim u zapadne države Selangor i Negeri Sembilan. Ali izvršni direktor Nasiruddinm Ali priznao je seksualno nasilje 14. septembra, iako je odbacio optužbe za djelovanje u sistemu masovnog nasilja.

Ta je grupa u prošlosti bila uključena u druge kontroverze, poput stvaranja takozvanog Kluba poslušnih žena, koji je učio žene da budu podložne svojim muževima.