Svečano otvorenje Arnaudija džamije u Banjaluci počeće 7. maja u 11 časova, a organizatori očekuju da će ovom događaju prisustvovati više hiljada ljudi, dok će oni koji ne budu prisustvovali moći gledati direktan prenos na BHRT-u i BIR TV-u, javlja Anadolu.

Na konferenciji za novinare povodom otvaranja Arnaudije, muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović podsjetio je da su ljepote grada na Vrbasu nadaleko prepričavane - zelenilo, bistrina rijeka, brojni izvori, grad svjetlosti i brojni monumentalni objekti, tvrđava Kastel, Sahat-kula sa 16 banjalučkih džamija.

„Svijest o vrijednostima i ljepotama Banjaluke je sa posebnim pijetetom njegovana dugo godina i ova generacija to treba i može pokazati. Pred nama je primjer ponovne gradnje Arnaudije džamije i, ako Bog da, uskoro Sahat kule, što pokazuje da imamo uzlaznu putanju i taj trend želimo zadržati“, izjavio je.

Rekao je da je danas održana tematska hutba, a od danas svim zainteresiranim koji žele posjetiti, banjalučke džamije će biti otvorene za javnost kako bi se zainteresovani upoznali o obrednom prostoru muslimana i drugim značajnim podacima, nastanku i građevinskom zdanju - pod nazivom: Dani otvorenih vrata banjalučkih džamija.

Dan prije otvorenja, u ponedjeljak, 6. maja, u Arnaudiji će banjalučki imami proučiti tradicionalni mevlud, a predavanje i poruku u programu mevluda uputiće Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki u periodu 1999-2013.

Kulturno-obrazovni program na centralnoj svečanosti će izvesti mnogi istaknuti učesnici, a planirano je prisustvo brojnih zvanica.

„Pozdravnu riječ dobrodošlice će uputiti hafiz Muamer ef. Okanović, glavni banjalučki imam, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i drugi zvaničnici. Potom slijede govori predstavnika vakufskih direkcija Republike Turkiye i BiH, državnih zvaničnika BiH, kao i Turkiye. Porukom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića svečanost ulazi u završni dio samog otvaranja Arnaudije“, najavio je muftija.

Dodao je da će nakon dove uz tekbire će zvaničnici presijecanjem vrpce krenuti prema ulaznom trijemu džamije gdje će reisul-ulema otvoriti džamiju.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović ovim povodom je rekao da je sretan i zadovoljan „što smo doživjeli svi zajedno, pogotovo Banjalučani, da ponovo uzdignemo Arnaudija džamiju“.

„Prvi put je uzdignuta u ime Boga kada ju je Hasan defterdar odlučio sagraditi baš na ovom mjestu iako nije porijeklom iz ovih, nego iz drugih krajeva, ali je iz ljubavi prema Bogu, mještanima Banjaluke, ovom prelijepom gradu, sagradio je džamiju koja je u direktnoj vezi sa džamijom Ferhadijom, koju je sagradio njegov šef tadašnji Ferhat-paša Sokolović“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, ponovna izgradnja Arnaudije koštala je oko šest miliona KM.

„Nama je posebno dragom nama u Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH, što smo zajedno sa našim prijateljima, partnerima iz Generalne direkcije vakufa Republike Turkiye potpisali protokol koji podrazumijeva finansiranje svih troškova vezanih za ponovnu izgradnju ove džamije, a podrazumijevalo je projektnu dokumentaciju, džamiju da unutrašnjosti, pomoćni objekat, kao i uređenje harema“, istakao je Zajimović.

Naglasio je da je u obnovi pomogla knjiga Sabire Husedžinović, kao i sama autorica koja je tada bila živa, u kojoj je sabran svaki dokument vezan za sve porušene džamije u Banjaluci. Autorica je uspjela u saradnji sa Zavodom i drugim stručnjacima nacrtati i projektovati Arnaudiju, što je kasnije poslužilo projektantima da je što autentičnije i izvornije projektuju.

„Republika Turkiye pridaje veliki značaj obnavljanju osmanskog kulturnog naslijeđa na području Balkana te vraćanju istog u službu čovječanstva. U tom kontekstu, mnoga djela koja odražavaju osmansku arhitekturu u različitim regijama Bosne i Hercegovine obnovile su institucije naše države. Sve dok nam to materijalna sredstva budu dozvoljavala, nastavićemo sa restauracijom važnih djela koja odražavaju naše historijsko i kulturno naslijeđe“, izjavio je Oguz Kilic, generalni konzul Republike Turkiye u Banjaluci.

Podsjetio je da je radove na rekonstrukciji džamije Arnaudija, koja je uništena 7. maja 1993. godine, a potom proglašena nacionalnim spomenikom od strane države Bosne i Hercegovine, izvela je Generalna direkcija vakufa Republike Turkiye.

Dodao je da je izgradnja džamije započeta 2017. godine, a završena je u septembru 2022. godine, te da je prilikom rekonstrukcije džamije u potpunosti je ispoštovana originalna arhitektura, posebno je nabavljan sav kamen korišten u izgradnji džamije, a posebna pažnja je posvećena korištenju najkvalitetnijih materijala i najkvalitetnije izrade.

Prema njegovim riječima, svi nadgrobni spomenici pronađeni tokom istraživačkih iskopavanja restaurirani su i očuvani na svom mjestu, sve ostalo pronađeno kamenje je fotografisano, identifikovano i tako je napravljen katalog, te na kraju originalno kamenje za koje se pretpostavljalo da pripada džamiji korišteno je u izgradnji džamije.

Istakao je da je veoma zadovoljan što je tako rijetka džamija iz 16. stoljeća obnovljena i ponovo otvorena, navodeći sa su napori uloženi da se ovo djelo uspješno i vjerno dovrši i stavi u službu zaista vrijedni divljenja.

Naglasio je da će svečanom otvorenju džamije Arnaudija prisustvovati ministar za kulturu i turizam Republike Turkiye Mehmet Nuri Ersoy, kao i direktor Generalne vakufske direkcije Republike Turkiye Sinan Aksu. Podsjetio je da je aktuelna i restauracija Sahat kule, u blizini džamije Ferhadija, navodeći da Generalna vakufska direkcija Republike Turkiye planira da uradi ovaj građevinski projekat.

Još jednom je zahvalio svima koji su dali svoj doprinos obnovi džamije Arnaudija, posebno Generalnoj vakufskoj direkciji Republike Turkiye, Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH, Muftijstvu banjalučkom i Gradu Banjaluci.

U haremu Arnaudija džamije u okviru manifestacije „Dani džemata i džamija“, danas je otvorena izložba „Banjalučke džamije i gradnja Arnaudije“ autora Ruhulaha Hodžića i mr. Mehe Manjge koja će biti otvorena do ponedjeljka.

Na izložbi su predstavljeni paneli koji imaju za cilj da osvijetle veliku povijest džamija u Banjaluci, njihovu monumentalnu, umjetničku i arhitektonsku vrijednost, ali i značaj njihove obnove za očuvanje bh. kulturne baštine.

Poseban dio izložbe posvećen je toku obnove Arnaudija džamije.

Otvaranje Arnaudija džamije centralni je događaj manifestacije “Dani džemata i džamija“ koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje 8. put, a koja će trajati do 12. jula. Manifestacija se organizuje kako bi podsjetili na Dan džamija, a time i rušenje Ferhadija džamije u Banjaluci, koja je zajedno sa Arnaudijom i drugim džamijama porušena u noći između 6. i 7. maja 1993. godine.

Obnovom Arnaudije, koju je krajem 16. vijeka, 1595. godine, izgradio Hasan defterdar, ministar finansija Fehat-paše Sokolovića, završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.