Okrugli sto o temi "Armija i MUP Republike Bosne i Hercegovine - stubovi odbrane države Bosne i Hercegovine" bit će održan u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu u subotu, 24. septembra 2022. godine, s početkom u 9.30 sati.

Organizator okruglog stola je Savez bošnjačkih nevladinih organizacija (NVO) Bosne i Hercegovine.

“Cilj okruglog stola jeste afirmacija časne odbrane domovine od strane Armije Republike Bosne i Hercegovine i vrijednosti otpora agresiji od 1992. do 1995. Imajući u vidu da se protiv nekoliko generala Armije Republike BiH vode sudski postupci za navodne ratne zločine, te da se na dijelu teritorije Bosne i Hercegovine prekršajno kažnjava nošenje zvanične zastave Republike Bosne i Hercegovine, pod kojom je priznata kao članica UN-a, jasno je da je na djelu pokušaj relativiziranja značaja uloge Armije RBIH u odbrani od agresije, koja je imala za cilj nestanak države i protjerivanje Bošnjaka sa njihove vjekovne teritorije. Sve ukazuje na organizovani poduhvat relativiziranja krvave agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu te izjednjačavanje agresora i branioca, žrtve i katila”, kazali su za Preporod.info iz Saveza.

Ukazali su i na značaj ovog okruglog stola.

“Ovaj događaj je značajan iz aspekta historijskih istina o ulozi Armije i MUP a koja ce biti prezentovana od strane uglednika koji su u to vrijeme bili aktivni sudionici u organizacije odbrane i očuvanja države Bosne i Hercegovine - naglasili su iz Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine.

U uvodnom dijelu skupa obratit će se predsjednik Saveza bošnjačkih NVO mr. Mirsad Spahić, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca Mirza Terzo i Nezim Halilović Muderris, ratni komandant Četvrte muslimanske slavne brigade. 

Učesnici panelisti su ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine prof. dr. Selmo Cikotić, prof. dr. Nermin Lapandić i bivši ministar MUP-a RBiH Avdo Hebib.

Planirano je i premijerno prikazivanje kratkometražnog dokumentarnog filma "Uloga Armije i MUP-a RBiH u odbrani Bosne i Hercegovine".

Generalni pokrovitelj ove aktivnosti Saveza je Federalno ministarstvo za pitanja boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata.