Studenti su postavili novi kamp u kompleksu Slobodnog univerziteta u Berlinu u znak protesta protiv izraelskih brutalnih napada na blokirani Pojas Gaze, javlja Anadolu.

Cecilia Mastrangeli, glasnogovornica grupe studenata, rekla je za Anadolu da će kamp služiti kao otvoreni prostor za kritičke razgovore o hitnim pitanjima koja utiču na današnji svijet.

“Postavili smo protestni kamp kako bismo otvorili prostor u kojem ljudi mogu razmjenjivati ​​ideje o prelasku Evrope na krajnju desnicu, represiji i genocidu u Gazi“, rekla je Mastrangeli, dodajući da žele razgovarati i o saučesništvu institucija Zapada u izraelskom genocidu u Gazi.

Više od 50 studenata okupilo se sinoć u kampu koji je postavljen u Dahlem kampusu univerziteta. Organizatori očekuju da će tokom sedmice u kampu učestvovati više stotina studenata i predavača.

Prošlog mjeseca, njemačka policija je nasilno očistila propalestinski studentski kamp koji su postavili studenti Slobodnog univerziteta u Berlinu, što je potez koji je izazvao žestoke kritike nastavnika i studentskih grupa.

Policajci su upotrijebili brutalnu silu protiv studenata demonstranata i uhapsili ih na desetine nakon što je univerzitetska uprava pozvala lokalnu policiju da intervenira.