Gospodine Imamoviću,

pretpostavljamo da se Vama manta u glavi od silnih polemika u kojima ste se nenadano zatekli ovih dana, ali moramo vas ražalostiti u vezi s Vašim posve krivim nalazima iznesenim u tekstu objavljenom u “Slobodnoj Bosni” u kojem spominjete “Stav” odgovarajući fra Dragi Bojiću u vezi sa slučajem Šarčević.

Naime, Vi ste u tom tekstu, koji prethodno nije želio objaviti “Prometej”, naveli: “Povrijeđeni ovom ocjenom — ili time što je mene, a ne njih, Bojić odredio kao fanatičnog stjegonošu bošnjačkog nacionalizma? – reagovali su u magazinu ‘Stav’. Obavijestili su svoju publiku da sam, kao bivši savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz SDA, u spomenutoj emisiji prikazao Šarčevića kao “usamljenog gonfalonijera istine” (i time valjda počinio teški politički grijeh).”

Gospodine Imamoviću, tekst iz “Stava” na koji reagirate zapravo je komentar Nenada Filipovića objavljen na njegovom Facebook profilu, a mi smo ga prenijeli kao mišljenje jedne od strana u polemičkim razmjenama mišljenja o temi o kojoj je još ranije “Stav” pisao te prenosio objave s društvenih mreža ili iz drugih medija.

Molimo Vas, stoga, da iz bunara svog unutarnjeg ega pronađete snage da odgovorite Nenadu Filipoviću i da se ne skrivate iza nepotrebnog uvlačenja “Stava” u nešto s čime imamo toliko veze koliko, naprimjer, neki zapadni medij s prenesenim stajalištima Iranske revolucionarne garde. To vam oduzima moralni kredibilitet i čini vas slabim, što bi posebno mogao iskoristiti fra Drago Bojić.

Inače, čak i u maloj školi novinarstva može se naučiti da medij koji prenosi vijesti i događaje ne podržava nužno ta mišljenja i stavove, odnosno da “stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva”.

Želimo Vam dobro zdravlje i svaku sreću u nastavku polemike s fra Dragom Bojićem, ako do nje dođe.

Uz mahsuz selam i smrt fašizmu,

Redakcija “Stava”