Velika Britanija je odustala od protivljenja međunarodnom nalogu za hapšenje Benjamina Netanyahua, uklanjajući ključnu prepreku izdavanju naloga i naglašavajući oštriji stav nove laburističke vlade prema Izraelu.

Downing Street je u petak potvrdio da vlada neće podnijeti prigovor na nadležnost Međunarodnog krivičnog suda, čiji glavni tužilac Karim Khan traži nalog za hapšenje izraelskog premijera.

Ovaj potez, o kojem je izvijestio Guardian, čini vjerovatnijim da će MKS odobriti Khanov zahtjev, što bi bio zapanjujući međunarodni prijekor za Izrael zbog načina na koji je vodio rat u Gazi i doveo Netanyahua u opasnost od hapšenja ako on putuje u inostranstvo.

Zamjenik službenog glasnogovornika premijera Keira Starmera rekao je: “Ovo je bio prijedlog prethodne vlade. Mogu potvrditi da vlada to neće nastaviti u skladu s našim dugogodišnjim stavom da je to stvar o kojoj odlučuje sud.”

 „Vlada ima snažan osjećaj za vladavinu prava na međunarodnom i domaćem planu, kao i za podjelu vlasti, i napominjemo da su sudovi već primili niz podnesaka s obje strane i dobro su shvatili argumente”, navodi britanska vlada.

Khan je u maju najavio da podnosi zahtjeve za potjernice protiv Netanyahua i njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta za ratne zločine počinjene tokom napada te zemlje na Gazu. On se također zalaže za potjernice protiv visokih čelnika Hamasa, uključujući Yahyu Sinwara, šefa Hamasa u Gazi, i Mohammeda Deifa, komandanta njegovog vojnog krila.

Bivši britanski premijer Rishi Sunak kritizirao je Khanovu odluku u maju, a zatim je mjesec dana kasnije njegova vlada obavijestila ICC da će uložiti prigovor kojim osporava nadležnost suda nad izraelskim građanima.

Izrael i SAD, od kojih nijedna nije potpisnica MKS-a, izvršili su pritisak na Veliku Britaniju da održi prigovor, upozoravajući da bi odustajanje moglo poremetiti mirovne pregovore u kojima je posredovao Washington.