Rusija je nakon referenduma, koje je Zapad okarakterizirao kao lažan i neprihvatljiv, četiri ukrajinske regije proglasila dijelom svoje teritorije. To također znači da će ukrajinsko kulturno bogatstvo u gradovima koji su ˝zauzeti˝ postati dio Rusije.

Kremlj je najavio da će Rusija prisvojiti desetine ukrajinskih muzeja, a predsjednik Vladimir Putin trebao bi u petak potpisati dekret o aneksiji četiri regiona te zemlje razorene sukobima.

Referendumi o pristupanju Ruskoj Federaciji održani su na teritoriji Ukrajine u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju. Međunarodna zajednica, prvenstveno zapadne zemlje, ocijenila je rezultate kao lažne.

Rusija će postati novi vlasnik hiljada artefakata i predmeta naslijeđa u zajedničkom vlasništvu ukrajinske vlade i njenih podružnica. Ranije, u sudskom sporu oko posudbe skitskog zlata iz Ukrajine amsterdamskom muzeju Allard Pierson, Rusija je tražila da se na poluostrvo vrate predmeti koji pripadaju krimskim muzejima.

Art Newspaper napominje da je ukrajinski ministar kulture i informacione politike Oleksandr Tkačenko izjavio u avgustu za javni servis Suspilne da nisu bili u mogućnosti brzo evakuirati muzeje prije nego što su Rusi ušli.

"Ono što je potrebno nije protivljenje direktora muzeja, kao što smo često viđali u onim regijama u kojima su se neprijateljstva već dogodila, već saradnja sa lokalnim vlastima", rekao je on. “Nemamo budžet za evakuaciju.”

Art Newspaper je pripremio listu muzeja u svakoj od četiri regije koji su navodno glasali za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Donjeck

Putin je krajem februara 2022. preuzeo ovaj region, koji je već bio prepun separatizma koji podržava Rusija.

Na primjer, u početku se smatralo da je muzej umjetnika Arkhipa Kuindžija, koji je rođen u ovom gradu, potpuno uništen tokom zračnog napada. No, ´preživjeli´ eksponati iz Muzeja lokalne historije i Muzeja umjetnosti Kuindži u Mariupolju premješteni su u Regionalni muzej lokalne historije Donjeck.

U februaru 2022., glavna kustosica Republikanskog muzeja umjetnosti  u Donjecku Olga Zagoruiko izjavila je ruskom listu Moskovsky Komsomolets da su kolekcije bezbjedno pohranjene. Nije precizirala da li će biti preseljene u Rusiju.

Zamjenica direktora Muzeja lokalne povijesti Donjecka Lina Garmash predstavila je u septembru 2022. godine u Sankt Peterburgu dokument koji se fokusirao na planove evakuacije u slučaju katastrofe.

Olena Pekh, viša istraživačica u Muzeju umjetnosti Horlivka pod optužbama za špijunažu uhvaćena je od strane proruskih snaga 2018. godine i osuđena je na 13 godina zatvora.

Lugansk

Sakralne statue u gradu Lugansku, datiraju još iz 9. vijeka, a delegacija Muzeja umjetnosti u Lugansku posjetila je prije pet godina kolege u ruskom Voronježu kako bi razmijenila mišljenja o radu kulturnih institucija "u ekstremnim ekonomskim i političkim uslovima".

Art Newspaper također skreće pažnju na stranicu na društvenim mrežama Luganskog regionalnog lokalnog muzeja koja spominje referendum i „Heroje Luganske Narodne Republike“.

Muzej historije kulture u Lugansku, koji se može pohvaliti zbirkom od 50.000 predmeta, oštećen je ruskim granatiranjem 2014. godine, kao što se može vidjeti na stranici Ukrajinskog instituta ukrajinske vlade.

Herson

Crnomorski region Herson otišao je pod rusku vlast u martu 2022. U izvještaju ruske državne televizije iz juna 2022. grad se spominje kao "ruski grad Herson", tvrdeći da je Muzej lokalne historije, u kojem se nalazi više od 170.000 predmeta, korišten za promoviranje ukrajinske nacionalističke politike. Ukrajina je prekinula veze sa direktoricom muzeja Tatjanom Bračenko zbog toga što je simpatizer Rusije.

Direktorica Regionalnog muzeja umjetnosti u Hersonu Alina Dotsenko izjavila je u julu 2022. da je Rusija dovela novog direktora te institucije.

Zaporožje

Grad Melitopolj, uključujući njegov Muzej lokalne historije, je pod ruskom kontrolom. Direktorica muzeja Leila Ibrahimova, “nakratko je kidnapovana”.

Čovjek koji govori ruski u bijelom laboratorijskom mantilu identifikovan kao Evgenij Gorlačev i, prema medijskim izveštajima, imenovan je za novog direktora muzeja. On je, prijeteći pištoljem pokušao natjerati zaposlenicu muzeja Galinu Kučer da mu kaže gdje se čuva skitsko zlato u muzeju.

Zbirka skitskog zlata je kasnije ukradena, a kako The Art Newspaper ističe, "Gorlačev je sada zadužen za regrutaciju za dobrovoljački bataljon za borbu protiv Ukrajine."